26. aug
Mister Knutepunkt-status: Festspillene i Elverum mister sin årlige støttegaranti hvis regjeringens forslag om å avvikle knutepunktordningen blir vedtatt.
Foto: HA
 
Festspillene i Elverum mister årlig støttegaranti
SIden 2012 har Festspillene i Elverum fått bevilget drøyt 9 millioner kroner gjennom Knutepunktordningen. Nå mister de de attraktive statusen, og må søke på lik linje med andre festivaler.

Publisert: 07.okt.2015 14:48
Oppdatert: 07.okt.2015 16:27

Siden 1997 har knutepunktstatusen gitt garanti for statlige overføringer til knutepunktinstitusjoner over statsbudsjettet. I forslaget til statsbudsjettet for 2016 har regjeringen foreslått å overføre midlene fra knutepunktfestivaler til Kulturrådet. Knutepunktordningen slik den eksisterer i dag avvikles.

- Dette er ikke noe nytt. Dette har vi skjønt ganske lenge. Vi hadde heller vært overrasket hvis de ikke hadde lagt det fram, sier Ørnulf Ring, daglig leder for Festspillene i Elverum.

- I praksis betyr det at i stedet for at vi skal få midler direkte over statsbudsjettet må vi søke fra festivalpotten som fordeles gjennom Norsk kulturråd. Per nå vet vi ikke hva det betyr rent økonomisk, bortsett fra at det blir flere som kjemper om de samme midlene, sier Ring, og understreker at Festspillene har søkt på link linje med alle andre fra oppstarten i 1974 og fram til 2005, da de fikk Knutepunkt-status. 

- Pengene blir ikke borte

I 2015 går det i alt 99 millioner kroner til de 16 knutepunktinstitusjonene på Kulturdepartementets budsjett, hvorav 82 millioner kroner går til musikkfestivaler. Til sammenligning er musikkfestivalstøtten i Norsk kulturfond i 2015 på drøyt 47 millioner kroner. I fjor fikk Festspillene i Elverum 2.645.000 kroner gjennom Knutepunkt-ordningen. Det var en økning på 379.000 kroner fra bevilgningen på 2.266.000 kroner i 2013. Regjeringen har opplyst om at bevilgningene i 2016 vil bli videreført på minst samme nivå som i 2015.

- Derfor vil avviklingen av knutepunktordningene først merkes i 2017, sier Ring, og påpeker at han er positiv til at potten ikke blir mindre som følge av endringene.

-  Bevilgningene overføres til Norsk kulturråd, så pengene blir jo ikke borte. Men det vil bli en større usikkerhet for vår del, sier Ring.

Ikke en konkurrent

En knutepunktfestival er betegnelsen på en ledende festival innenfor sin sjanger i Norge.  I vår ba Kulturdepartementet Kulturrådet om å gi en vurdering av den kunstneriske måloppnåelsen til flere knutepunktfestivaler. I evalueringen skriver Kulturdepartementet at en «rekke aktører på festivalfeltet er av den oppfatning at formålet med knutepunktordningen ikke er innfridd i tilstrekkelig grad, og at ordningen virker uheldig for utviklingen av musikkfeltet, blant annet fordi den er konkurransevridende.». Ring mener at Festspillene i Elverum ikke er en stor konkurrent for festivalene i området.

-  Vi er en festival for unge talenter, og det er ingen andre som er det i den grad. Det er jo mange festivaler i Innlandet, og vi er jo i en konkurransesituasjon fordi det er et gitt antall publikummere, men jeg mener vi utfyller hverandre godt, sier Ring.

-  Vi er jo ingen sjangerfestival, og det er ikke sånn at vi skal drive på med kun en type musikk. Festspillene skal bygges på forskjellige typer kulturuttrykk. Det står skrevet i vår formålsparagraf.

Det er kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge som foreslås videreført på Kulturdepartementets budsjett. Kortfilmfestivalen i Grimstad vil fortsatt motta sitt tilskudd, men forvaltes av Norsk filminstitutt.


 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Usikker på framtiden: Daglig leder Ørnulf Ring vet ennå ikke hva de økonomiske konsekvensene vil bli.
Foto: May Nordsveen
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke