24. aug
Knut Even Lindsjørn.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Film & Kino kutter budsjettet og omorganiserer
Styret for organisasjonen Film & Kino varsler kraftige budsjettkutt og foreslår å endre organet fra et kommunalt organ til en bransjeorganisasjon for å tilpasse seg endringene i markedet.

0
Publisert: 11.apr.2014 06:36
Oppdatert: 11.apr.2014 06:50

I en pressemelding oppgir styret at Film & Kino på få år har fått sine inntekter halvert fra 95 millioner kroner til et estimat for 2014 på 49 millioner kroner.

Prognosene fremover viser fortsatt nedgang. Dette har gjort at organisasjonen gjennom flere år har foretatt store økonomiske kutt til filmkulturelle tiltak, heter det.

- Oppgavene må spisses inn mot kjerneoppgaver som støtte til kvalitetsfilm, filmtiltak for barn og unge, bransjetiltak og kompetansebyggende tiltak for kino- og videobransjen samt at Bygdekinoen blir ivaretatt, sier styreleder Knut Even Lindsjørn.

Flere kutt

Ifølge organisasjonen skyldes kuttene at avgiftsinntektene til Norsk kino- og filmfond, som finansierer Film & Kinos arbeid, fortsetter å falle på grunn av svikt i DVD-salget etter at store deler av filmkonsumet på DVD har flyttet seg til elektronisk nedlastet og strømmet film.

Både budsjett og organisasjonsendring skal behandles på landsmøtet 2. og 3. juni i år. Styret foreslår å kutte støtten på 3 millioner kroner til Den kulturelle skolesekken, samt å redusere støtten til filmfestivaler til 4,2 millioner i 2015.

Støtten til cinematek er allerede nullet. I 2016 foreslår styret at også støtten til filmfestivaler nulles.

Privatiserte kinoer

Film & Kino peker på de store endringene som har skjedd i kinobransjen. Flere av de største kinoene er gått fra kommunalt til privat eierskap.

Styret foreslår derfor for landsmøtet at organisasjonen endres fra dagens kommunale medlemsorganisasjon til en organisasjon for private og kommunale kinoer og videobransjen.

Samtidig mener organisasjonen at innsatsen bør konsentreres om organisasjonens primæroppgaver - kino og video.

Styret foreslår samtidig å endre Norsk kino- og filmfond til et selvstendig fond med styre oppnevnt av Kulturdepartementet.

Må få midler

- Film & Kino hadde i gode økonomiske tider ansvar for landsdekkende filmkulturelle tiltak. Det fortsetter vi gjerne med, men i så fall må vi få tilført midler, sier styrelederen.

I statsbudsjettet for 2014 har Kulturdepartementet varslet at arbeidet med å finne alternative løsninger for innkreving av avgift fra film formidlet i de elektroniske kanalene ikke har ført fram.

- Dette understreker hvor viktig det er at de politiske myndighetene nå bidrar til å finne løsninger for en permanent fordeling av ansvar, oppgaver og finansiering for fremtiden. Dette må drøftes i forbindelse med den kommende filmmeldingen, sier styreleder Knut Even Lindsjørn i Film & Kino. (©NTB)

Bildetekst szb34647:

Styret for organisasjonen Film & Kino varsler kraftige budsjettkutt og foreslår å endre organet fra et kommunalt organ til en bransjeorganisasjon for å tilpasse seg endringene i markedet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bildetekst szb34650:

Film & Kino peker på de store endringene som har skjedd i kinobransjen. Flere av de største kinoene er gått fra kommunalt til privat eierskap. Her spiser (fra venstre) Daniel Branil Stoa og Tor Gaute Østensen popcorn utenfor Saga Kino i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bildetekst szb3464e:

Publikum går fortsatt på kino, men strømmetjenestene og den digitale tidsalderen har ført til at kinomarkedet endrer seg. Her står (fra venstre) Daniel Branil Stoa og Tor Gaute Østensen utenfor Saga Kino. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke