buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
 
Arne møtte tyskerne i Hamar da kongefamilien var på flukt - se han fortelle sin dramatiske historie
- Det ble bedre enn jeg hadde tenkt meg, sa Arne Hjorth Sørensen (96). Han var en flere hundre eldre enn nitti år som fredag så filmen "Kongens Nei" på Terningen Arena på Elverum.

Publisert: 16.sep.2016 11:55
Oppdatert: 16.sep.2016 16:17

- Jeg synes kanskje kronprins Olav kom litt i skyggen av kong Haakon, men jeg synes jo begge skuespillerne, både han som spilte kong Haakon (Jesper Christensen) og Anders Baasmo Christiansen, som spilte kronprins Olav, kom svært godt fra det. Begge var gode, sa Arne Hjorth Sørensen til Hamar Arbeiderblad.

Etter visningen møttes veteranen fra Hamar, nå bosatt i Elverum, og skuespilleren fra Hamar, Anders Baasmo Christiansen. Begge likte godt å møtes. Anders sa at det var rørende å få møte så mange som levde da krigen startet - og Arne Hjorth Sørensen fortalte gjerne om sin historie - en historie han tidligere har fortalt i Hamar Arbeiderblad.

Smalt

Hamar 9. april 1940: Arne Hjorth Sørensen hadde den tyske maskinpistolen rettet mot halsen. Så smalt det.

Arne Hjorth Sørensen (94) var tett på dramatikken da tyskerne jaktet på kongefamilien da Kong Haakon og kronprins Olav var på flukt til Hamar, til Elverum og til Nybergsund. Han var den første som møtte tyskerne på vei inn i Hamar. I videoen, som følger denne artikkelen, forteller han sin dramatiske historie om det som skjedde i aprildagene i 1940.

Fredag gikk han på rød løper da flere hundre eldre fikk se premieren på "Kongens Nei", som viser mye av den dramatikken som Arne Hjorth Sørensen opplevde på nært hold.

I videoen øverst i artikkelen kan du se Arne Hjorth Sørensens fortelling om flukten fra tyskerne i april 1940.

Hedret

Alle hedmarkinger over 90 år var fredag invitert til en eksklusiv førpremiere av storfilmen «Kongens nei» i Terningen Arena i Elverum.

Filmen følger kongefamilien i dagene 8. til 11. april 1940.

På forhåndsvisningen ønsket Elverum kommune å hedre de som virkelig har kjent på kroppen betydningen av Kong Haakons valg i april 1940.

– Generasjonen som sto imot under krigen, skal vite at de ikke er glemt. Filmen er en ypperlig anledning til å vise takknemlighet, sier kultursjef i Elverum kommune, Line M. Rustad til kommunens egne nettsider.

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, sier at vi i dag altfor ofte tar frihet og uavhengighet for gitt.

– Generasjonen vi vil hedre, har ikke bare opplevd krigen og år med okkupasjon, de bygget landet vårt også. De fortjener noe tilbake, sier Hanstad.

– Jeg husker godt krigen. Jeg var 15 år da krigen brøt ut, og kjente på redselen hver dag, sa en av de fremmøtte, Synnøve Hansen (91) før filmvisningen.

486 personer var til stede på førpremieren, sammen med blant andre regissør Erik Poppe og skuespiller Arthur Hakalahti og manusforfatter Jan Trygve Røyneland.  

Anders Baasmo Christiansen sto etter filmen på scenen og fortalte om sitt nære forhold til historien gjennom både sin far og farfar - og han sa det var rørende å kunne få vise filmen til de som faktisk levde under krigen. 
PÅ LØPEREN: Arne Hjorth Sørensen ankommer filmpremieren på rød løper.
FOTO: REMI LAAKSO.
FULLT: 480 90-åringer er samlet for å se Kongens Nei-filmen.
FOTO: REMI LAAKSO.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat