24. apr
se den: Viktig «voksenopplæring» Foto: Our Time Projects /Tour de Force
 
Årets viktigste film
Denne sterke dokumentaren gir et rystende innblikk i den IS-okkuperte byen Raqqua, og en gruppe mennesker som bestemmer seg for å ta opp kampen ved hjelp av mobilkameraer og Facebook.

Publisert: 30.nov.2017 07:33
Oppdatert: 30.nov.2017 08:03

Dette er historien om Raqqua, men også et portrett av moderne heltemot, og denne dokumentaren gjør en strålende jobb med å løfte dem fram.

Gruppas humanisme står i en sterk kontrast, både til det barbariske IS-regimet, og de hatefulle høyreekstreme de møter når de flykter til Europa.

Skaperne av nettsiden og motstandsbevegelsen «Raqqua Is Being Slaughtered Silenty», som filmen følger fra 2012 og fram til i dag, er i starten av filmen på prisutdeling i New York for å motta pressefrihet-pris. Velkledde mennesker ber dem smile til fotografene, mens kontrasten til hva de har opplevd anes i flashbacks. Slik starter filmen om denne gruppa av syriske menn som gjør det til sin oppgave å avdekke IS-overgrep og spre ord og bilder til omverdenen. Og det de dokumenterer er selvsagt avskyelig, men dette er bilder de som har nerver til det bør se, for aldri å glemme hva disse menneskene rømmer fra; et faktum som allerede har havnet i skyggen av diverse smålige debatter. I tillegg til å være godt laget, lykkes filmen i å vise deres menneskelige sider, med håp og drømmer og sterke vennskap. Dermed får Syriakrigen ansikter, som vi kan identifisere oss med, og det blir vanskeligere å intellektualisere det bort. Eller bare; se bort.

Terningkast: 6

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.