24. okt
Romantikk: I Kenya.Foto: SF Norge
 
Argument for aktiv dødshjelp
Robin Cavendish var litt av en pioner og er absolutt en mann som fortjener å bli husket. Det er da synd at historien hans blir formidlet på en så dørgende kjedelig måte.

Publisert: 02.nov.2017 09:01
Oppdatert: 02.nov.2017 09:31

Robin Cavendish skal gis mye ære som foregangsmann for «disabled» eller det som filmens tekster har valgt å oversette som «uføre». Folk i rullestol, kort sagt.

Canvendish pådro seg polio på slutten av 50-tallet da han jobbet som te-megler i den da britiske kolonien Kenya. Sangen «Cry me a river» melder seg i bevisstheten. Men la gå. Cavendish blir lam fra halsen og ned, må ha respirator for å puste, og legene gir ham noen måneder.

Et to timer langt drama om oppfinnelsen av den elektriske rullestolen? «La meg dø» sier hovedpersonen (Andrew Garfield) i filmen og det gjenspeiler opplevelsen i salen. Etter førtifem minutter melder tanken seg: Hvordan i all verden kan dette holde på i en time og et kvarter til?

Etter påtrykk fra kona (Claire Foy) flytter Robin hjem og de utvikler en slags hverdag. Og spenningen, hvilken form kommer den i? Jo, ved en anledning trekker bikkja ut stikkontakten til respiratoren. Men slapp av, Foy rekker fram akkurat i tide og mannen lever til han er sekstifire. Det må stilles et stort spørsmål ved castingen: Du skal ha en til å spille lam fra livet og velger en som er blottet for ansiktsmimikk. Garfields forsøk er så begredelige at empatien snus til antipati. Men frykt ikke, de som liker britisk drama. Sesong 2 av «The Crown» er bare en måned unna.

Terningkast: 2

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke