24. okt
Birkebeinere: Fra venstre Jakob Oftebro og Kristofer Hivjo. Her befinner de seg på settet til filmen «Birkebeinerne», på Maihaugen i Lillehammer. FOTO: ELISE VIGELAND ØYHOVDEN
 
Birkebeinere i action
Akkurat nå, like ovenfor Lillehammer sentrum, spilles deler av filmen «Birkebeinerne» inn.

Publisert: 19.feb.2015 07:04
Oppdatert: 19.feb.2015 07:18

- Maihaugen er et fantastisk sted å lage film, sier en fornøyd filmregissør Nils Gaup idet han viser fram stedet som skal være en gård på Koppang i Østerdalen, på 1200-tallet.

I tiden

Om et år skal filmen «Birkebeinerne» stå klar, men før den tid gjennstår lange dager på filmsettet, og det i harde omgivelser.

- Det handler om å drepe folk av politiske grunner, og akkurat det skjer i dag også. Folk blir halshogd i Syria, sier Gaup og legger til at også Norge har en historie der folk har blitt drept av politiske årsaker.- Det viser denne filmen her, forklarer han, som ved hjelp av blandt annet 500 statister, 137 islandshester, gode skuespillere og en liten baby skal sette tiden tilbake til et Norge i borgerkrig mellom Birkebeinerne og Baglerne på slutten av 1100-tallet.

En sann fortelling

Akkurat slik det kjente maleriet av Knud Bergslien, «Birkebeinerne», viser Torstein Skevla og Skjervald Skrukka sin flukt fra Baglerne og til Nidaros, skal Gaups nye film formiddel den samme historien. Men denne gangen er det skuespillerne Jakob Oftebro og Kristofer Hivju som frakter kongesønnen, Håkon Håkonsson, i sine armene.

- De rollene vi spiller er i ekstrem fare, samtidig som de har et barn å passe på, sier Hivju og forklarer at for dem står landet Norge i fare.- Vi skal ikke ta en doktorgrad i denne historien her, men vi gir de historiske personene kjøtt og blod, legger Hivju til.

50 millioner

- I Norge må man ikke ha 500 mennesker på settet til enhver tid, noe man faktisk har i Amerika, sier Hivjo som mener at filmen «Birkebeinerne» kan koste mer den 500 millioner dollar å produsere i utlandet.

I dag har filmen et budsjett på 50 millioner norske kroner, noe som gjør produksjonen til en av Paradox sine store satsinger.- I Norge har man ikke like mange personer på settet, og ting skjer mer effektivt, sier Oftebro.

Sammen mener de to skuespillerne at det å lage film i Norge er veldig likt som i utlandet.

- Bare noe kaldere, legger de til.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke