24. okt
Eventyrblanding:Vebjørn Enger.
 
Dårlig og uryddig sammenblandet folklore
Norske myter, sagn og folklore er et godt utgangspunkt for en barnefilm, men i dette tilfelle har filmskaperne ingen aning om hvor de vil.

Publisert: 28.sep.2017 06:48
Oppdatert: 28.sep.2017 07:26

Det var en gang, og det var tydeligvis en gang mens Norge var under Danmark, for danskeprinsen Fredrik dukker tidlig opp for å kapre prinsessa. Jaha. Filmen tar utgangspunkt i Asbjørnsen og Moes folkekjære eventyr, men behandler verken eventyrene eller kulturhistorien for øvrig med nevneverdig respekt. Greit nok, alt trenger ikke være tro til bøkene, tvert imot kan det være friskt for perspektivet å putte gamle karakterer i en ny tid eller kontekst. Dessverre er det ikke det som skjer i denne filmen. Filmen er en broket og lite underholdende reise innom utvalgte fabelskapninger fra folkeeventyrene. Askeladden plukker opp saker og ting underveis, men de brukes i liten grad til å binde narrativet. Askeladden er innom og hilser på kjerringa med nesegrevet sittende fast i en stubbe uten at hun påpeker at han hører hjemme i et annet eventyr. Man kan si det topper seg da Per, Pål og Espen Askeladd blir forført av tre sirener, og vi plutselig befinner oss i 3-4 tusen år gammel gresk mytologi. Sekvensen blir forsøkt rettferdiggjort ved at sirenene resten av filmen blir omtalt som «Huldra», i entall. Gud bedre.

Hovedproblemet virker til å være at filmskaperne ikke har klart å bestemme seg for om de skulle lage en barne- eller voksenfilm. Denne ender opp som lite passende punktum. Lite pluss for fortolkningen den matglade Pål.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke