16. des
SPESIELL: Politiadvokat Frode Aabak kaller saken med ungareren spesiell. ArkivFOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM
 
Etterlyst ungarer levde seks år med falsk identitet
I seks år hadde en ungarsk mann bodd i Ringsaker med falsk identitet. Helt til en trafikkontroll avslørte at han var etterlyst i hele Schengen-området.

Publisert: 16.jul.2015 06.29
Oppdatert: 16.jul.2015 06.33

– Det er veldig spesielt at han har greid å holde seg under radaren med falsk identitet så lenge.

Det sier politiadvokat Frode Aabak om en spesiell sak som har versert i Hedmarken tingrett denne uka. Domstolen har bestemt at en ungarsk mann skal utleveres til hjemlandet. Mot sin vilje. Han sitter for tiden varetektsfengslet, og historien bak dreier seg om en internasjonal etterlysning og en siktelse for heleri av stjålne biler i Ungarn.

TRAFIKKONTROLL

Vi går tilbake til 18. mai. Politiet er ute og holder en rutinemessig trafikkontroll.

En av dem som blir stoppet, er den ungarske mannen. Når politiet sjekker identiteten hans, får de en følelse av at det er noe som kanskje ikke stemmer. Mannen blir sluppet, men få dager senere får utlendingsmyndighetene inn informasjon som får politiet til å pågripe mannen. De tror ikke han er den det står i passet hans at han er.

I RINGSAKER

Mannen har bodd i Ringsaker. Der har han arbeidet og hatt en legal inntekt under sitt falske navn, og det har ikke vært noen som har hatt grunn til å stille spørsmål rundt identiteten hans.

Etter det HA får opplyst har han ikke hatt med politiet å gjøre etter at han kom til Norge, og ut over at han nå er siktet for bruk av falsk ID er han ikke mistenkt for andre straffbare forhold.

HELERISAK

Men i Ungarn har mannen vært etterlyst for heleri av stjålne biler i mange år. Han er internasjonalt etterlyst gjennom Schengen.

Det ungarske justisdepartementet har nå formelt begjært mannen utlevert fra Norge, slik at han kan straffeforfølges for helerisaken i hjemlandet.

Mannen har motsatt seg å bli utlevert. Men Hedmarken tingrett mener det er rettslig grunnlag for å levere ham ut til ungarske myndigheter.

– Han har tatt betenkningstid på om han skal anke utleveringen inn for lagmannsretten. Han utelukker det nok ikke, men vi skal tenke oss om før vi tar en avgjørelse på det, sier mannens advokat Ove Herman Frang til HA.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke