24. okt
STERKE SAKER: Andrew Garfield spiller Desmond Doss i Hacksaw Ridge. En historie fra virkeligheten, fortalt med spesielt sterke scener. Foto: SF StudiosSF Studios
 
De verste krigsscener
Har vi noen gang vært så tett på? Krigsscenene fra Hacksaw Ridge blir sittende i. Lenge.

Publisert: 08.des.2016 07:03
Oppdatert: 08.des.2016 07:08

Mennesker blir revet i stykker av kuler, granater og flammekastere. Mel Gibson som regissør (Oscar for Braveheart) gir oss en skikkelig omgang når han lar de amerikanske gutta klatre opp Hacksaw Ridge i Japan i mai 1945.

Her skjermes ingen. Den direkte trefningen, slaget, mann mot mann oppe på denne høyden blir et så sterkt møte, at vi etter hvert kvier oss for neste scene. Maltrakterte kropper, løse kroppsdeler, gutter, med beina sprengt vekk, skriker etter hjelp.

Jævlig

Effekten slår inn på direkten. Ikke ett sekund er vi i tvil om hvor jævlig det er i krig – og ikke ett sekund er vi i tvil om at disse scenene hører hjemme i denne historien. Desmond Thomas Doss (1919–2006) vervet seg. Som sanitetsmann. Han nektet å bære våpen, men gjorde en så sterk jobb i fronten at han ble dekorert med amerikanernes «Medal of Honor», den høyeste utmerkelse.

Lett å tro

Rollen som Desmond Doss gjøres svært godt av Andrew Garfield (Edderkoppen/Peter Parker og The Social Network). Garfield gjør det lett for oss å tro på denne unge mannen fra Virginia, som vokser opp med en far som er ødelagt etter første verdenskrig – og som tar et standpunkt: han vil kjempe for sitt land, men ikke bruke våpen. Ikke ta liv, men redde liv. For de andre gutta er det vanskelig å forstå – men Desmond Doss viser veg.

Regissør Mel Gibsons valg er å slippe oss tett på under de voldelige slagene. Det er et tøft og riktig valg. Slik blir vi merket av denne historien.

terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke