23. okt
UTROSKAP: En konfektbit for den som vil riste litt i lattermusklene: «Staying alive» med Anders Baasmo Christiansen og Agnes Kittelsen. Foto/Copyright: Maipo/ Nordisk Film Distribusjon
 
En latterpille
Enkel, direkte - og med velplassert fyrverkeri innimellom. Strålende skuespill. Og stjernen heter Agnes Kittelsen.

Publisert: 09.jan.2015 04:00
Oppdatert: 09.jan.2015 08:50

En litt klønete Håkon (Anders Baasmo Christiansen) blir tatt i utroskap av kona Marianne (Agnes Kittelsen). Kan det gi oss en vellykket norsk komedie? Absolutt. Her er en kjent og sår problemstilling, sydd inn i et stramt manus, håndtert av et godt regissørøye for en slik situasjon - og ikke minst med gode skuespillere plassert på riktige steder.

Lykkelig planet?

Førstegangsregissør for en spillefilm, Charlotte Blom (både regissør og manusforfatter) har ikke latt seg friste til å bruke mye tid på å etablere det lykkelige utgangspunktet. Heldigvis. Her er vi. Helt standard. Familie på fire, i byleilighet på Grünerløkka, eller hvor som helst i verden, en trivelig gjeng, på en liten, lykkelig planet. Eller?

Sidesprang, dårlig løgn, en mobiltelefon - og vi har mer enn nok til at det tugger seg til.

Yatzykast

Anders Baasmo Christiansen er ynkelig god som synderen, Agnes Kittelsen er virkelig overrasket, lei seg, sint, naiv, fortvilet, godhjertet i det lengste, sarkastisk - og fandenivoldsk forbannet. Linn Skåber trekker'n så langt som venninnen Kristin at det i enkelte scener ikke engang er spill når de knekker sammen, skuespillerne. Nils Jørgen Kaalstad, venninnen Kristins kjæreste, er en liten rakett som fyres opp når filmen trenger litt fart innimellom.

Anne Marie Ottersen og Tor Erik Gunstrøm passer utmerket som Mariannes foreldre. Rollelista er i det hele tatt et yatzykast. Barna er flinke. Til og med Johnny Logan (sanger på kroa) og Stein Torleif Bjella (brannmann på sjekker'n) trengs for at bildet kan pusles sammen.

Frekkiser

Gode replikker, kanskje til og med noen for den norske filmevigheten: ««Vi har p. t over alt! I arbeidstida, etter arbeidstida, hjemme hos henne. I bilen har vi p. t, i parken, bak det treet der, har vi p. t» (utro-Håkon). Og for eksempel: «Det verste jeg vet er gravide som drikker billig vin. Canepa, liksom. Da tenker jeg, ja, at det er jo en unge der inne.» (Kristin, gravid venninne). Slikt kunne blitt pinlig dårlig, men her sitter det (les: perfekt timet og tilrettelagt).

Trengs en latterpille, løp til kino. Og til alle de som måtte bli litt engstelige, der de sitter i sitt lune rede: Pass opp for hun trivelige på regnskapsavdelingen, hun som har med vaffeljern på jobben på fredager: vaffel-Frida!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke