24. okt
BRA PAR: Jessica Chastain i rollen som Anna Morales og Oscar Isaac som Abel Morales – i filmen «A Most Violent Year». Foto/Copyright: Norsk Filmdistribusjon
 
Fæl vinter i New York
Kanskje mer et New York-portrett, fra begynnelsen av åttitallet – enn et klassisk kjeltringdrama ...? I alle fall er det godt skuespill.

Publisert: 09.apr.2015 04:00
Oppdatert: 09.apr.2015 07:05

Visstnok var det den verste vinteren, med vold og faenskap, i New York. Og grepet med analog radio, med disse fæle nyhetsmeldingene, om drap og elendighet, fungerer absolutt flott som innstikk. Ikke kommer de for ofte, heller, men slik at vi ubevisst blir minnet om hvor farlig det faktisk er i disse traktene, i disse situasjonene, på denne tiden.

Hovedrollene, paret Abel og Anna Morales, spilles av Oscar Isaac og Jessica Chastain – og begge er allerede skrytt opp i skyene – og fortjent er det, såpass at man bør unne seg turen til kino. Spesielt Chastain (Liv Ullmanns Frøken Julie/Zero Dark Thirty) gir oss en presis og balansert gangsterdatter.

Abel Morales tror på en ren framtid som leverandør av fyringsolje. Og den delen av den amerikanske drømmen som dreier seg om å vokse i business. Han har lenge siktet seg inn på et kaiområde i Brooklyn, ved kanten av East River og med utsikt over mot Manhattan. Men i New York, og i alle fall denne ille kjølige vinteren – 81, er det flere som ønsker å sko seg på fyringsolje – og snubletrådene i disse områdene er ikke akkurat sytråd strukket over gata ...

Farlig

Selve historien er ikke eksepsjonell, den er faktisk ganske standard – men her handler det så mye mer om hvordan to gode skuespillere klarer å lage et portrett av en by i en gitt tid. Det er farefullt å sette sålen ned, både på gata – og hjemme.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke