buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
kATTER: Ute og spankulerer.
 
For store og små
En barnefilm av gamle skolen som byr på både underholdning og livsvisdom.

Publisert: 02.nov.2017 09:01
Oppdatert: 02.nov.2017 09:33

Det japanske animasjonsstudioet Ghibli er kjent for sine anime- eller manga-filmer, en animasjonsstil basert på håndlagde tegninger. Tegningene er karikaristiske og stilen humørfylt og til tider selvironisk I tillegg spiller den ofte på japanske myter eller folklore.

Fantasifylt

«Det finnes et sted der du kan få hjelp med alle dine problemer» åpner fortellerstemmen med. Haru er en vimsete tenåringsjente som aldri rekker å spise frokost og alltid kommer for sent på skolen. Hun er forelsket i Machida som er sammen med en annen jente. En dag hun er ute med en venninne redder hun en katt fra å bli overkjørt. Katten reiser seg på to men, takker henne, og forteller at han vil gjengjelde tjenesten på en senere tidspunkt. Haru står målløs igjen etter den snakkende katten har gått.

Det er en fantasifylt verden vi blir tatt med til. Samme natt våkner Haru av oppstandelse ute i gaten: En parade med katter kommer gående i takt nedover gaten. Midt i paraden er det trone som fire katter bærer, mens noen andre svarte og hvite katter med handsfree passer på at ingen kommer for nær tronen.

Varm autoritet

Det er kattekongen, en lurvete skikkelse med et tilsvarende grovt mål (fortreffelig lagt på av Harald Heide-Steen Jr). Katten Haru reddet var hans sønn, Katteprinsen. Som takknemlighet insisterer kattekongen at hun skal gifte seg med sønnen. Haru blir med inn i katteuniverset, og intriger og utfordringer oppstår. Hennes følgesvenn på reisen er katten Baron Humbert von Gikkingen, som underveis kommer med visdomsord og læresetninger som taler til både store og små: «Du må være deg selv, fullt og helt», «Ikke mist motet, det er for tidlig å gi opp ennå», «Det er allerede daggry». Slikt kunne fort blitt klamt, men humoren og varmen i filmen gjør den forbilledlig. Barndommen eller livet glorifiseres ikke, og historien er underholdende også for vokse. Som teksten under korsene i en av handlegatene: «Crossload».

Arthaus

Det er det Oslo-baserte distribusjonsselskapet Arthaus som har fått filmen til Norge. Selvfølgelig, kan man legge til. De står i en særstilling når det kommer til import av smal kvalitetsfilm, som uten dem trolig aldri ville blitt vist på norske kinoer.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat