24. okt
God rolle: Farack Abbas
 
Forvirrende litteratur-referanse
Leon Bashirs siste film «Gjengangere» er til tider både underholde og interessant, men Henrik Ibsen-referansene forstyrrer handlingen.

Publisert: 26.okt.2017 06:33
Oppdatert: 26.okt.2017 06:49

Gjengangere. De samme karakterene som går igjen i fengsel og i de kriminelle miljøene? Fra ordet kan man utlede både det norske «gjeng» og engelske «gang»?

Det er vanskelig å vite hvor mye vekt man skal legge på at filmen bruker «hele Norges» Henrik Ibsen som ramme for dette fengselsdramaet. I sin beste tolkning fungerer det som et bilde på hvor fremmedgjorte gutta som portretteres er fra samfunnet for øvrig.

For det er ingen grunn til å tro at det ikke er ekte karakterer som skildres. Regissør Leon Bashir har selv sittet i fengsel, og som mannen bak gangster-filmen Izzat kan man anta at han har en ide om hva som beveger seg i landets underverden.

I fengselet har Balkan-gutta sin klikk, bikerne sin, og pakistanerne sin. Synd er det, at karakterfortolkningen er tatt så lett på som de er gjort. Skuespillet er til tider veldig dårlig, muligens en konsekvens av at regissør Leon Bashir i stor grad virker til å caste kompiser til rollene.

Samtidig innholder filmen mye av interesse, og det er verdifullt at Leon Bashir fortsetter å lage film. Han har definitivt noe å bidra med i den offentlige samtalen. Den uten tvil kuleste og mest troverdige karakteren er den norsk-pakistanske mafiabossen «Omar», elegant portrettert av Farack Abbas.

Terningkast: 3

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke