26. apr
Star Wars: Rey (Daisy Ridley) knyttes til den onde Kylo Ren.
 
Star Wars Episode 8: Håpet tennes på ny
Star Wars Episode VIII: The Last Jedi mestrer kunsten å fortelle en følsom historie, uten å drukne i action.

Publisert: 14.des.2017 07:46
Oppdatert: 14.des.2017 07:53

Det er full krise i motstandsleiren, i det nyeste kapitlet i Star Wars-sagaen. Den ondsinnede First Order truer med å utslette den siste rest av motstand i galaksen. Det er opp til Carrie Fisher i rollen som Leia å gjøre det hun kan for å holde liv i kampen mot First Order. Filmen braker løs med en actionscene, der Motstandsbevegelsen i full panikk evakuerer sine styrker fra hovedbasen, som er under angrep av First Order med Kylo Ren og general Hux i spissen. I skyggene trekker den mystiske Supreme Leader Snoke i trådene. En slagscene som overrasker med å appellere til følelsene, gjør vei for fortsettelsen i fortellingen om Rey, som mot slutten av forrige film lyktes i å finne Luke Skywalker.

Dybde

Sistnevnte har gått i eksil, og har etter sigende lagt tiden som jediridder bak seg for godt. Scenene med Rey og Skywalker kan til tider oppleves som litt trauste, men Mark Hamill imponerer godt i en rolle som en aldrende, og angrende, einstøing. Her er det dybde, og det er fint å se at karakteren har utviklet seg ytterligere ifra den opprinnelige filmtrilogien. Rey på sin side er på evig jakt etter en foreldrefigur, samtidig som hun opplever usikkerhet rundt det å kunne kontrollere Kraften og har et ønske om å forstå denne evnen hun er i besittelse av. Det bor både et lys og et mørke i Rey, noe som skremmer Skywalker. Dette er også noe som knytter Rey til den onde Kylo Ren, som på sin side viser tegn til anger på å ha gått over til den mørke siden av Kraften. Kampen mellom disse to blir det som driver filmen framover i stille øyeblikk.

Det er tydelig at regissør og manusforfatter Rian Johnson (Brick, The Brothers, Looper, Breaking Bad), har hatt et ønske om å finne tilbake til sjelen i den originale filmtrilogien, for det er stadige vink og hyllester til scener og replikker fra denne. Noen kjente og kjære figurer dukker også opp i løpet av filmen, uten at jeg trenger å røpe hvilke.

spektakulært

Det var en ganske ublandet lykkefølelse jeg satt igjen med etter å ha sett den nyeste filmen i Star Wars-serien, «The Last Jedi». Her har regissør og skuespillere klart det kunststykket å flette inn en troverdig, emosjonell historie i en film ellers preget av storslått action, uten at det følsomme druknes bort i helheten. Til gjengjeld er actionscenene i aller høyeste grad spektakulære, tider såpass at en blir sittende og måpe. Det er også godt å se av avdøde Carrie Fisher får en verdig avskjed, og at hennes Leia er såpass godt framstilt med mye skjermtid i denne filmen. Denne kan trygt ses.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.