24. okt
Quilting: Georg Margrethe (Ingar Helge Gimle) reiser på tvers av landet med sønnen Kasper til NM i quilting for å overrekke sin avdøde kones bidrag.
 
Helnorsk feelgood
Hamar-regissør Henrik Martin Dahlsbakken er tilbake med sin fjerde langfilm. «Rett vest» er en helnorsk feelgood-komedie med god dybde.

Publisert: 04.jan.2018 06:33
Oppdatert: 04.jan.2018 06:45

Siden langfilmdebuten med «Å vende tilbake» i 2015, har det unge filmtalentet Henrik Martin Dahlsbakken fortsatt sin innmarsj i Film-Norges rekker. En stjernespekket dramakomedie om en far-sønn-roadtrip på tvers av Norge er hans siste bidrag. «Rett vest» er vist på blant annet London International Filmfestival og under Nordiske Filmdager i Lübeck.

Guttetur til vestlandet

Kasper (Benjamin Helstad) har et anstrengt forhold til sin transseksuelle far, Georg Margrethe (Ingar Helge Gimle). Moren er død, og etter farens påfølgende sammenbrudd og da Kasper mister jobben som vikarlærer, virker situasjonen på bunn.

For å hedre den avdøde moren og pleie familieforholdet bestemmer de to seg for å begi seg ut på en noe uvanlig guttetur til øya Ona på Vestlandet, for å representere moren i NM i quilting. Den påfølgende motorsykkelturen på tvers av landet byr på både utfordringer og varme øyeblikk.

Drama og humor går på symbiotisk vis hånd i hånd, og i filmens bakgrunn ligger et teppe av dypere tematikk. Kjærlighet, livsglede, det å skille seg ut og sorgen etter et dødsfall hever filmen fra å være en simpel gutta-på-tur-komedie, til en noe mer tankevekkende filmopplevelse.

Stjernelag

Erfarne Gimle viser seg fra sin sterke side og beviser som kjent fra før at han er en allsidig skuespiller. Han og Helstads kjemi fungerer bra, og det noe bisarre far-sønn-forholdet oppleves som både oppriktig og troverdig. I bakgrunnen bidrar flere erfarne skuespillere til en finpusset helhet.

Samtidig lider filmen til tider av enkelte mangler. Sammenstøtet med Ine Jansen og Henrik Mestads karakterer er morsomt i seg selv, men ubetydelig for filmens plott. Gjensyn med andre tidligere møter kunne også hevet en noe antiklimaktisk slutt på filmen. Kjærlighetshistorien som blandes inn i siste halvdel framstår som noe tynt, og manuset er tidvis en smule kronglete. Dialoger som ellers flyter bra i engelskspråklige filmer fungerer ikke nødvendigvis like bra på norsk.

Den rette balansen

Bror Oskar Dahlsbakken er igjen med som filmfotograf, og visuelt sett er filmen behagelig, godt akkompagnert av Johannes Ringens musikk.

Alt i alt lykkes «Rett vest» i sin visjon. Den vekker varme følelser rundt dype temaer, og beholder samtidig en lett og morsom tone. Sorgen etter tapet av en kjær, og søket etter forsoning og mening i en ny tilværelse er gravalvorlige temaer å fordøye i en komedie, men Dahlsbakken klarer å finne den rette balansen mellom sorg og latter.

Terningkast: 4

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke