24. okt
 
Historien om historien
Fortellingens sterkeste grep er ikke noe originalt, men likevel perfekt: filmens punktum!

Publisert: 10.mar.2016 11:00
Oppdatert: 10.mar.2016 11:00

Journalistens jobb framstilles ofte som spennende, et arbeid som kan avsløre det verste – men altfor ofte er vegen fram kjedelig; lesing, arkivstank, internettklikking, prat og telefonprat. Det er ikke lett å løfte dette arbeidet ut til drama på stort lerret. Ikke gjør det oppgaven enklere at vi vet hvordan denne historien ender, men også er vegen fram strak. Vi følger våre helter, de som leter, og vi ser skurkene – men hvor er nerven i denne handlingen?

Sann og fæl

«Basert på en sann historie» er et kjent stempel i filmdrama. «Spotlight» er en slik fortelling. En historie om historien. Filmen er belønnet med Oscar i kategorien beste film, men er den belønnet som film eller for den sterke historien?

En viktig film er dette: Boston Globe-reporternes avsløring av de katolske prestenes systematiske overgrep mot barn. En historie for evigheten, både som fortelling – men også for alltid å minne oss om at overgrep foregår over alt.

Synlige/usynlige

Teamet som jobber fram avsløringene, «Spotlight», styres av «Robby» (Michael Keaton), som er godt synlig, og det er også et par av hans reportere; både «Sacha» (Rachel Adams) og Mike (Mark Ruffalo). Synlig er også redaktør «Marty» (Liev Schreiber), kanskje mest av alt for å holde en rolig tone.

Størst er kanskje problemet med skurkene (les: prestene) som til de grader er så pregløse og nærmest usynlige, selv om de er gitt betydelige roller. Slik var det sikkert i virkeligheten, men for filmen er det kjedelig.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke