buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
vanlig familie: Skuespillerne Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky og Pekka Strang.Foto: Norsk Filmdistribusjon
 
Homo-erotikk
Touko Laaksonen, bedre kjent som Tom of Finland, var en pionér innen homo-erotikk i etterkrigstiden.

Publisert: 05.okt.2017 10:16
Oppdatert: 05.okt.2017 10:32

Tegningene, svært gjenkjennelige om man gjør en kjapt google-søk, har blitt ikoniske representasjoner for homofil frigjøring. Filmen forteller historien om finnen som ble verdensberømt for sine tegninger.

Krigsveteran

Laaksonen tjenestegjorde i den finske hæren under andre verdenskrig hvor han også fikk anledning, riktig nok i skjul, til å pratisere sin legning, i hvert fallpå det seksuelle plan.

Da krigen var over og han vendte tilbake til det sivile liv opplevde han hvordan homofili ble slått ned på av myndighetene og vendte seg til kunsten for å utrykke seg. Tegningene var fantasifylte overdrivelser av mannsidealet: Store, muskuløse menn iført skinnklær med bart og gigantiske peniser, gjerne i fri utfoldelse.

fengslet

Laaksonen hadde ingen illusjoner om at kunsten hans ville noen gangen komme ut på det konservative, finske markedet, og reiste til Berlin i håp om å treffe likesinnende som kunne hjelpe ham med distribusjon. Oppholdet endte med fengsel, men takket være et inflytelsesrykt bekjentskap fra tiden i hæren slapp han ut og dro tilbake til Finland.

Stor i statene

Tilbake i Finland flyttet ung mann inn i leiligheten sammen med ham og søsteren. Laaksonen og den nye leieboeren innledet et forhold, og ble markante skikkelser i Helsinkis skeive scene, hvor tegningene hans også sirkulerte.

Det internasjonale gjennombruddet, mer presist gjennombruddet på det amerikanske markedet, kom etter at han sendte en tegning til et homo-erotisk magasin med tilholdsted i California. Der var de fra seg av begeistring, og Laaksonen ble fløyet over og behandlet som kongelig. Der opplevde han en virkelighet svært forskjellig fra den i Finland: Et tolerant samfunn der man åpenlyst kunne fronte sin legning.

Litt for lang

Filmen altså, som helthet, blir litt i lengste laget. Historien er interessant, og den er godt fortalt. Det er både alvor og humor, og den inneholder flere gode skuespillerprestasjoner. Blant annet dukker norske Jacob Oftebro opp som lær-homo i filmens siste halvdel.

Terningkast: 4

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat