24. okt
Mini: Ingjerd Egeberg fra Moelv og svenske Rolf Lassgård i rollene som ekteparet Anne-Helene og Jørgen Asbjørnsen. Dr. Jørgen Asbjørnsen er mannen som oppfant teknologien som lar mennesket krympes.
 
Krympemoro
Filmen «Downsizing» gjør mye moro ut av et alvorlig tema. Hvordan skal verden hanskes med overbefolkning?

Publisert: 18.jan.2018 07:13
Oppdatert: 18.jan.2018 07:26

En helt ny verden åpner seg for ekteparet Paul og Audrey Safranek (Matt Damon, Kristen Wiig), da de bestemmer seg for å krympe seg ned til størrelsen av en blikkboks slik at de kan ha råd til å leve mer bekvemmelig. Det er nemlig slik at det i regissør Alexander Paynes filmunivers er mulig for et menneske å rett og slett krympe seg fra problemene sine. Folk med vanlig inntekt blir plutselig millionærer, og mat som vanligvis kan fø en kjernefamilie i en uke er nok til å brødfø en hel landsby i månedsvis. Men det nye livet som krympet mann blir tøft for Paul, da kona Audrey i siste øyeblikk trekker seg fra inngrepet og velger å forbli i vanlig størrelse. Paul blir dermed nødt til å skape seg en ny hverdag i sin nye mini-verden.

økologisk krise

Det er selvfølgelig en grunn til at krympe-teknologien finnes. Det var den norske vitenskapsmannen Jørgen Asbjørnsen (Rolf Lassgård) som først oppfant teknologien. Som et mottrekk mot den globale oppvarmingen, ønsker Asbjørnsen å krympe verdens befolkning for å redusere den innvirkningen mennesket har på klimaet. Asbjørnsen og kona Anne-Helene (spilt av Ingjerd Egeberg, bosatt i Moelv) blir de første til å krympe seg. Da prosessen er vellykket, blir teknologien raskt utbredt til hele verden, og på filmens tidspunkt har rundt 3 prosent av jordas befolkning krympet seg.

Etiske spørsmål

Det å ha en del av befolkningen som er bittesmå, byr på noen utfordringer. Skal disse ha stemmerett som alle andre? De bidrar ikke nevneverdig til økonomien, da forbruket er så lavt. Skal de slippe unna å betale like høye skatter som alle andre? Slike ting havner imidlertid litt i bakgrunnen, da det hovedsakelig er Pauls reise for å finne ut av hvem han egentlig er, som er den mest spennende delen av historien. Inn i Pauls liv kommer vietnamesiske Ngoc Lan Tran (Hong Chau), og disse utvikler en veldig fin kjemi som gir filmen en lun og humoristisk tone. God norgesreklame er filmen også, med vakre bilder fra fjord og fjell. For ordens skyld, nordmennene i filmen spilles av både genuine nordmenn, svensker og dansker. Så lenge de høres skandinaviske ut når de snakker engelsk, er det visst bra nok for filmfolkene i Hollywood.

TERNINGKAST: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke