24. okt
sammensatt: Et flott portrett av en sammensatt og begavet kunstner, som faschinerer, fordi han er så menneskelig.foto: sf Norge
 
«Lasses» vemod
Et personlig og fint møte med artisten Lars Winnerbäck, som låtskriver og menneske, om musikk og vemod.

Publisert: 23.nov.2017 06:42
Oppdatert: 23.nov.2017 07:32

Øystein Karlsen, nordmannen bak bl.a. TV-serien DAG, har laget dokumentar om den svenske viserock-sangeren som vokste opp som en litt trist og ukomfortabel gutt i Linköping, Sverige, og som nå er rockestjerne i Skandinavia. «Et slags liv» er en god og velprodusert film som fanger hovedpersonens essens, samtidig som den underholder seeren, med flotte bilder, god musikk og nordisk tungsinn, i skjønn forening.

tekster i fokus

Personlig har jeg ikke noe forhold til artisten fra før, men det er likevel et interessant innblikk i en kunstner og et menneskes liv, og ikke minst: de gode tekstene hans står virkelig fram og kan nytes underveis i filmen. Tekstene fortjener plassen de får, for Winnerbäck lefler ikke med låtskrivekunsten, han mener alvor.

blandede uttrykk

Delene hvor Winnerbäck snakker med andre musikere som Per Gessle og Melissa Horn fungerer ikke like godt som resten, og føles litt stivt og som «påfyll» (med unntak av praten med Rolf Lassgård kanskje fordi han ikke er musiker selv og er, vel, Rolf Lassgård). Lars Winnerbäck er heller ikke en spesielt god intervjuer, og fungerer best når han får snakke om seg selv. Noe han gjør mye av, naturlig nok, og det kunne godt ha bikket over i det usympatisk selvmedlidende og havnet i kategorien «hvit rik mann syter over småting», men siden filmen bygger opp karakteren så fint i starten, og vi får sympati med gutten inni mannen så å si, holder filmen balansen. At Karlsen og fotograf Ingeborg Klyve har klart å komme inn under huden på en person som sier han er ukomfortabel foran kamera, er også godt gjort, selv om det selvfølgelig er en del av jobben. Delene hvor kona (for øvrig skuespiller Agnes Kittelsen), filmer sin motvillige ektemann er småkuriøse og står i fin kontrast til det ellers velproduserte visuelle uttrykket. Kontraster er uansett passende for en mann som både vil synes og ikke synes, som lever av ord, men som strever med å få dem ut.

godt selskap

Er du allerede fan er det absolutt en film som må sees, og du vil sikkert bare at den skal vare «hur lenge som helst». For det er interessant, om enn litt mollstemt, å være i selskap med Lars Winnerbäck. Enten du kjenner ham fra før eller ikke.

Terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke