24. okt
Magi: Illusjonisten Dirk Ohm (August Diehl) finner vegen til den lille bygda Grong i Nord-Trøndelag. Foto/Copyright: SF Norge AS
 
Magisk påskedrama
Årets påskemysterium på kino finner sted i liten bygd i Nord-Trøndelag. «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant» er en merkelig liten historie med utgangspunkt i virkelige hendelser.

Publisert: 27.mar.2015 04:00
Oppdatert: 27.mar.2015 03:59

Det oppstår automatisk mystikk når en mann som lever av å skape illusjoner sporløst forsvinner, og i «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant» brukes historiens mystikk til det fulle. Man kan si at filmen er løst basert på en sann historie. Dirk Ohm var faktisk på ferietur i Norge i 2003. Han ble funnet i hypotermi i en iskald bil og lagt inn på sykehus, før han forsvant fra hotellrommet i Grong i Nord-Trøndelag noen dager senere.

Debuterer

Her har debuterende spillefilmregissør Bobbie Peers gjort et dristig forsøk på å fortelle historien om dagene før forsvinningen fra Ohms eget perspektiv.

I «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant» er vi nemlig inne hodet til illusjonisten, og i denne filmen blir Dirk Ohm framstilt som en mann med vill fantasi. Akkurat det fører til at denne gjenfortellingen er ganske annerledes i forhold det som faktisk skjedde i løpet av dagene i januar 2003. I «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant» er nemlig leteaksjonen allerede i gang da Dirk Ohm ankommer den lille bygda, og her det en den unge jenta, Maria, som har forsvunnet. Dirk er egentlig innom bygda kun for å reparere bilen, men etter hvert blir også han involvert i leteaksjonen.

illusjoner

I likhet med ordentlige illusjonister leker regissør Peers med seernes persepsjon. Etter hvert blir det nemlig vanskelig å få oversikt over hva som faktisk er virkelig, og hva som er Ohms indre illusjoner. Tilsett et par drømmescener, surrealistiske elementer og litt overtro og forvirringen er komplett.

Skuespiller August Diehl gjør en god jobb som den mystiske og rare Dirk Ohm. Illusjonisten briljerer foran publikum i hotellbaren, men sliter med sine indre illusjoner og forestillinger når han ikke står på scenen.

«Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant» er en liten perle av en påskefilm. La dere allikevel være advart: I virkeligheten er dette et uforløst mysterium, og man vil sitte igjen med flere spørsmål enn svar når skjermen går i svart.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke