23. okt
KVASSE TUNGER: Herr Aydin og hans søster Necla pisker hverandre verbalt. Foto/Copyright: AS Fidalgo
 
Plagsom god
Vinteren er kommet til den tyrkiske fjellbygda. Det er tid for den velkjente øvelsen tungepisking.

Publisert: 07.des.2014 17:43
Oppdatert: 07.des.2014 17:43

«Shakespeare i Anatolia» og «Ibsensk stil», er allerede skrevet om filmen til regissør Nuri Bilge Ceylan. Her er tre timer og et kvarter i menneskets ormebol; elegant regissert, filmet, klippet og montert sammen.

Herr Aydin, hans unge kone Nihal og Aydins søster Necla mottar snøen og de tomme gatene i landsbyen med å bruke ethvert redskap i sine velfylte verbale verktøykasser.

Moral?

Herr Aydin driver sitt hotell, men også mange eiendommer i landsbyen; hus som leies ut til private og til forretningsvirksomhet. Selv sitter han ved skrivemaskinen og hamrer ned setninger med innhold bygget av hva han selv mener med «moral», «idealer» og «prinsipper». Artiklene trykkes i lokalavisa, mens hans ansatte jager husleie gatelangs i landsbyen. Slik blir man ikke populær av, i så fall sjeldent, verken hjemme eller ute.

Dueller

Det er nesten drøyt å tenke seg over tre timer film spilt på så små flater, med så få mennesker, men det er enkelt å la seg fange av «Vintersøvn». Ganske raskt forstår vi hvor barberbladkvasse dialogene er skrevet, og at de framføres troverdig, inntil det plagsomme og at dette gir spenning nok til en så lang film. Sakte flyttes vi fra scene til scene, til flintharde dueller, og det er enkelt å kjenne seg igjen - uansett miljø og hvor man hører hjemme.

Mennesket har god kapasitet for fæle tanker, spinne dem giftige og en dag slippe dem løs. Forfattere har i hundrevis av år fortalt oss dette.Filmen «Vintersøvn» er et godt eksempel, i og for vår tid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke