24. okt
 
Pyromanskrekk
Regissør Erik Skjoldbjærg setter en støkk i oss med en gang. Det er effektivt.

Publisert: 21.apr.2016 04:00
Oppdatert: 21.apr.2016 12:02

Hvor brenner det neste gang? Og når? Verst av alt er det at vi sitter med svaret, fra første stund, og likevel sitter vi på nåler.

Skjoldbjærg har ristet litt i oss før, både med «Nokas» og «Pioner», og det er knapt noen overraskelse at han har kraft nok til å ta tak i oss. Den kraftige lyden av brann, lagt på bilder av eldre, forsvarsløse mennesker i nattpysj gir historien en kvass start – og ikke minst setter skrekken seg i oss – og historien er på en blunk etablert.

Da er det bare å hente fram han som skal trekke lasset, og det er Trond Nilssen – og han gir denne karakteren, brannsjefens sønn, til en så farlig jævel som filmen trenger – og Nilssen gjør jobben, spesielt sammen med Liv Bernhoft Osa spiller moren. Både hver for seg og sammen er Nilssen og Osa gode.

Braker løs

Det ser nesten enkelt ut når regissør Erik Skjoldbjærg løfter oss inn i den lille sørlandsbygda på syttitallet, det er troverdig, vi er der med en eneste gang og vi kjenner oss så godt igjen, og vi skjønner at det kommer til å brake løs i disse gamle, knusktørre, hvite sørlandshusene.

En pyroman, bare ordet setter nervesystemet i full beredskap i oss alle; en ild uten kontroll, påsatt i en situasjon når vi ikke kan forsvare oss. Den andre delen er like fæl, det at en av våre aller nærmeste er den vi jakter på – og kombinasjonen er uhyre effektiv for å skremme.

Et ørlite trekk for nedslaget, det må Skjoldbjærg tåle kritikk for – ellers bare klapp på skulderen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GOD: Trond Nilssen spiller brannsjefens sønn, Dag, i Pyromanen – og det gjør Nilssen svært godt.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke