buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
EKKELT: Kombinasjonen militæret, barn og datakrigsspill treffer hardt i filmen «Drone».
 
Rystende dronekrig
Er vegen fra barn og unge på datamesse i Vikingskipet til dronekrig i Pakistan virkelig så kort? Har vi ikke skjønt det? Vil vi ikke forstå?

Publisert: 26.feb.2015 04:00
Oppdatert: 26.feb.2015 07:29

Det er ikke behagelig å se bildene av de unge på datamessen, med militæruniformkledde over skulderen, med krigsspill på skjermene - og så kryssklippes det til dronekrigen. En ekkel link. En plagsom link, som blir sittende i magen, lenge etter at filmen «Drone» avsluttes.

Perfekt treff

Et perfekt treff av regissøren, norske Tonje Hessen Schei. Og det er nettopp også hva som er ekstra plagsomt i denne dokumentarfilmen: Treffet!

Kanskje er ikke dette laget slik vi normalt forbinder med en dokumentarfilm; at vi er med og tett på når det faktisk skjer. Selvsagt er det også svært vanskelig, når de som rammes er på den ene siden av jorda, den som trykker på avtrekkeren er på den andre siden av jorda - og raketten avfyres fra et monster uten mennesker om bord. Ikke er det nytt, heller, at dette faktisk foregår - men regissør Tonje Hessen Schei har trykket på stoppknappen.

Og det er mange ganger viktigere enn noe. Som for eksempel i denne sammenheng.

Skyt først!?

Vi ser og hører president Obama: «Vi er i krig med en organisasjon som vil drepe så mange amerikanere som mulig, om ikke vi stopper dem først», vi møter de militære og «forklaringene» deres, våpenindustrien, de som jobber for menneskerettigheter, de som har mistet sine nære, de unge menn som sitter i Nevada-ørkenen og styrer de dødelige dronene: «Vi er den ultimate kikkeren, og fikk ordren om å ta folks liv: «point and click» - pek og klikk!» - og ikke minst eksponeres jakten på dronepilotene: De unge datanerdene!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat