25. apr
PÅ JOBB: David Lynch på sin terrasse/sitt studio i LA, her sammen med sin yngste datter Lula (navn etter Sailor & Lula?). Filmen «David Lynch: The Art Life» er en fin halvannen time for gode tanker. Foto: Storytelling Media
 
Så vanskelig, så enkelt
Han ga oss «Twin Peaks», «Wild at Heart» og «The Straight Story». Hvorfor?

Publisert: 31.aug.2017 06:48
Oppdatert: 31.aug.2017 06:58

Vi får god hjelp, om ikke annet, til å gjøre et forsøk på å forstå. Og kanskje enda bedre: en strålende mulighet for å stille noen få spørsmål, til oss selv.

Filmen er utmerket gjort; både med det rolige livet på terrassen/studio til Lynch i Hollywood Hills, og ikke minst med privat film fra Lynch-familien – og bilder/kunstverk gjort av David Lynch stukket inn både her og både der. Lynch selv får være i fred, det liker jeg. Ikke maser noen, ikke prater han i kamera. Fortellingen hans, med han selv som forteller, går parallelt. Det passer godt.

Hvorfor?

Kommer noe til denne verden tilfeldig? Finnes det et svar dypt der nede og/eller langt der bak? En og en halv time med David Lynch fra han var liten og fram til han lagde sin første film, «Eraserhead» (-77) gir oss noe av fortiden til en forteller som helt tenkbart kunne ha gitt oss eksempelvis varer som «Twin Peaks» (-90), «Wild At Hearth» (- 90) og «The Straight Story» (-99).

Godt fortalt

De små anekdotene fra hans oppvekst er topp og topp fortalt. Historier som på en måte er enkle å kjenne igjen, på en annen måte helt spesielle. Felles for dem alle er at de er brennbare, helt klart bensin for et barn/ungdom/ung mann som kjemper for å skape sitt eget uttrykk.

En god historie, godt fortalt – og utmerket som bakgrunn for alt vi har fått sett fra Lynch på den store skjermen.

Rett fram. Framstår ærlig. Og presentert uten mye oppstyr.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.