24. okt
Kompiser: Hank (Paul Dano) finner en ny bestekompis når liket av Manny (Daniel Radcliffe) flyter inn til land.
 
Uventet vennskap
Daniel Kwan Daniel Scheinert har laget årets rareste, og mest sannsynlig morsomste film med «Swiss Army Man».

Publisert: 13.okt.2016 10:36
Oppdatert: 13.okt.2016 11:08

Hank (Paul Dano) er strandet på en øde øy. Med fortvilelse i øynene og løpsk skjeggvekst er det mye som tyder på at han vært strandet lenge. Plutselig flyter et lik (Daniel Radcliffe) opp på stranda, og fri fra ensomheten finner han en ny kompis i liket, som senere får tildelt navnet Manny. Etter hvert viser det seg at liket har helt spesielle egenskaper. Han er en vannkilde, han kan brukes til å kappe ved og han kan brukes til jakt. Hank møter stadig vekk på nye utfordringer, og det viser seg at den døde Manny rett og slett kan brukes til det aller meste. Manny er et multiverktøy.

Reinspikka galskap

«Swiss Army Man» er, akkurat som historien framstår, reinspikka galskap, og her må man gjøre opp sine egne meninger og akseptere filmens logikk etter hvert som spillereglene blir presentert. Kwan og Scheinert nøster litt opp i aktuelle problemstillinger mot slutten av filmen, men de forsøker aldri å forklare hvordan de uforklarlige egenskapene til Manny fungerer. Som seer blir man egentlig sittende igjen med enda flere spørsmål.

Glimter til som lik

Filmens to hovedrolleinnehavere gjør en glimrende jobb. Her må man trekke fram Radcliffe i rollen som det døde multiverktøyet Manny, men også Paul Dano gjør sitt til at man hele tiden forblir forvirret og interessert. Dette er bisarr humor, og det er slettes ingen garanti for at «Swiss Army Man» faller i smak for alle. For andre vil allikevel dette stå igjen som en av årets morsomste og mest originale filmopplevelser.

Terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke