21. aug
Maihaugen: Kong Harald og dronning Sonja i stuen i dronningens barndomshjem som er flyttet til museet på Lillehammer fra Vinderen i Oslo. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 
Fint besøk på Maihaugen
Kortreist: Maihaugen i Lillehammer kan by på historie fra ulike tidsepoker. Nå kan de også vise fram monarkiminner i Sonja Haraldsens nyåpna barndomshjem.

Publisert: 31.aug.2018 13:29
Oppdatert: 31.aug.2018 19:15

På Maihaugen var det fryd og gammen tirsdag formiddag. Kvelden før hadde nemlig besøket vært storfint, da museet åpnet en rekonstruksjon av barndomshjemmet til dronning Sonja, i det originale huset og med flere av de originale gjenstandene som dronningen vokste opp i og med. Kongefamilien hadde vært storfornøyd med Maihaugens innsats.

– De sa det var som å gå inn i huset på 60-tallet igjen. Spesielt Sonja var veldig rørt, forteller Torger Korpberget – avdelingsleder for drift og bygningsvern på Maihaugen.

Dronningens barndomshjem er flyttet helt fra Vinderen, Oslo til Maihaugen, Lillehammer. Som om ikke det er en stor nok operasjon, har Maihaugen også gått svært grundig til verks med å skru tilbake tiden inne i huset fra 1930-tallet. Ved hjelp av analyser og «detektivarbeid» har man klart å få huset til å se ut slik det gjorde da Sonja Haraldsen bodde der på 60-tallet – før hun giftet seg med Kong Harald i 1968. Ved hjelp av bygningsarkeologiske undersøkelser har man fått huset autentisk.

Kongefamilien åpnet huset den 27. august, men den offisielle åpningen var 29. august – på kongen og dronningens gullbryllupsdag.

Men det er ikke bare monarkminner Maihaugen har å by på. Da HA var på besøk, var undertegnede og fotograf også innom ulike hjem i området kalt «Boligfeltet». Her har man hus som representerer de ulike tiårene, med innredning, stilarter, teknikk og ulike kulturmerker som symboliserer tiårene. På Maihaugen er det mulig å få komme inn i et typisk og tidsriktig hjem fra for eksempel 30, 40, 50 og 70-tallet. Husene er også bygget i tiårene de representerer.

I 30-tallshuset møtte HA Maihaugen-skuespiller Kjersti Simenstad (19) fra Lillehammer, som ikledd forkle og skaut kokte kaffe på en vedkomfyr.

– Huset her er bygd på 1700-tallet. Det ble flytta til Lillehammer i 1860. Her har huset fått panel innvendig og blitt modernisert, sier Simenstad.

Hun kan også gå inn i rolle og fortelle at det er depresjonstider, og at faren i hjemmet må jobbe deltid på fabrikk.

– Da er det en stor fordel at vi har telefon her. Så kan fabrikkeierne ringe når det trengs noen til en vakt. De ringer heller hit enn å gå ut på gata for å få tak i noen, forteller husmoren.

Litt videre oppover på Maihaugen, kommer man enda lenger tilbake i tid. Det er nemlig ikke bare 1900-tallet man kan reise gjennom på museet.

Innover fra Garmo stavkirke kommer man til et eldre, tradisjonelt bondesamfunn fra 1700 og 1800-tallet, med både gårder, mølle, skolestue og dyr. Her kunne man møte ender, en gammel, snill hest og geiter. Etter at hesten hadde tatt en smaksprøve av undertegnedes semska skinnjakke, kom museumsbonden Anders Hagen bortom, sammen med en flokk unger.

– Vi har tatt opp poteter, malt mjøl i mølla, og nå skal vi lage potetlefse. Det er viktig at ungene ser hvor maten kommer fra, og er med på å lage matprodukter med råvarer, sier museumsbonden Hagen.

Han sto der i gammel busserull, imens den snille hesten lot seg klappe av hele skoleklassa.

Etterpå trakk HA opp til skolestua, hvor en streng frøken, Mari Agnethe Haugen fra Ottestad, drillet elever ved skolebenken i de ti bud.

«Du skal ikke tilbe andre guder enn mig».

Besøket på Maihaugen var innholdsrikt – et nære og artig møte med både hverdagshistorie og kongelig historie. Ellers har de også et postmuseum der. Men det får bli en annen gang. Maihaugen er tross alt en kortreist severdighet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke