24. aug
 
Fire dagers jazzfest
Fra jazzballongen slippes onsdag formiddag og til de siste Zappa-tonene stilner en gang over midnatt på lørdag, skal Hamar omformes til jazzby.

Publisert: 04.mai.2016 08:28
Oppdatert: 04.mai.2016 08:34

Over 20 arrangementer skal unnagjøres med et program der det er tett mellom  de store navnene, og med paraden lørdag som et arrangement hele byen kan ta del i.

Headlineren

Ane Brun er en artist som AnJazz-ledelsen har jobbet i ti år for å få tak i. Lørdag er hun her.

Mandag ble det klart at den planlagte ståplasskonserten i Flagstad-salen blir omgjort til en ren sitteplasskonsert. Det betyr at det blir nærmest som en intimkonsert å regne for Ane Brun og hennes svenske band. Ane Brun holder kun fire konserter i Norge i år, og AnJazz er i så måte i selskap med Moldejazz og Øyafestivalen. Og AnJazz står først på lista. Hit kommer hun med sitt nye album «When I’m Free» i bagasjen, og på konserten ventes både godbiter fra denne, og høydepunkter fra hele hennes karriere.

Jazzfenomen

Lovordene hagler rundt den australske jazzmusikeren Sarah McKenzie. Onsdag kveld innleder hun årets festival med åpningskonsert i Teatersalen.Arrangørene beskriver McKenzie som en av de største vokal og jazztalentene verden har sett i dette århundret. 

McKenzie fikk sitt musikalske gjennombrudd etter overbevisende deltakelse i Umbria Jazz Festival competition. Kort tid senere fikk hun tilbud om studieplass og stipend ved ikoniske Berklee College of Music. McKenzie lanserte sitt nyeste album «We Could Be Lovers» høsten 2015. Jazzfenomenet Sarah McKenzie kommer opprinnelig fra Melbourne, men bor til daglig i Paris. 

Sideprogram: Alle skikkelige jazzfestivaler har sitt sideprogram.Under AnJazz er det Hamar Teater som har ansvaret for det, med to innslag. Onsdag kveld er det landsdelsfinale i poesislam med følgende deltakere: Hans Christan Medlien, Hillevi Skalmerud Larson, Joakim Skutle Oppi, Siri Andreassen og Sebastian Berstad. Dette er tredje året det arrangeres landsdelsfinale i poesislam på Hamar- og interessen er tydeligvis voksende.

Det andre sideprogram-arrangementet Hamar Teater har ansvaret for er landsdelsfinalen i teatersport. Hamar Amatørteater vant i fjor i et oppgjør med tre lag fra Hamar og ett fra Gjøvik. Denne gangen blir konkurransen atskillig bredere sammensatt.

I harmoni

A cappella, gospel, jazz og R & B står på programmet når amerikanske Take 6 entrer scenen i Kirsten Flagstad-salen.Den banebrytende sekstetten fra Alabama har gjort seg verdenskjente siden debuten i 1980. Take 6 ga nylig ut gruppens ut 16 album. De har holdt på siden 1980, og har samarbeidet med de aller største, blant dem Ray Charles, Gordon Goodwin, Whitney Houston og Stevie Wonder. Gruppen har mottatt hele 10 Grammy-statuetter, samt en rekke andre nominasjoner, og beskrives i dag som historiens mest premierte acapellagruppe. Take 6 består av Claude McKnight, Mark Kibble, Joel Kibble, Dave Thomas, Alvin Chea and Khristian Dentley.

Singleslipp

Beady Belle kombinerer AnJazz-konserten sin fredag med singelslippp.«Bury» er den andre i rekken fra Beady Belles kommende album, som utgis i september. «Singelen er sunget med soul i sjela og spilt med en jazzet lekenhet. Det er bare å ta på seg slengbuksene og bli med på dansen!» sier Beate S. Lech, vokalisten bak artistnavnet Beady Belle. 

Beady Belle har satt sitt preg på jazzscenen siden debutalbumet «Home» i 2001. Siden den gang har Beady Belle spilt konserter i over 27 land, turnert med jazz-sangeren Jamie Cullum, og er ikke minst kjent for sine kraftfulle liveopptredener. Sist var de på AnJazz i 2013. I år spiller de i Festsalen i Hamar teater.

Ved midnatt

Kristin Asbjørnsen kvartett holder midnattkonsert i Hamar domkirke,Kristin Asbjørnsen har de siste ti årene jobbet tett og lenge på den afro-amerikanske spirituals-tradisjonen, og festivalarrangørene melder at dette kombinert med hennes jazzbakgrunn har gitt henne et helt særpreget lydbilde. Ikke bare i norsk, men i internasjonal sammenheng. Asbjørnsens stemme beskrives som sjelefull og rik på kontraster. Den beveger seg fra stille melankoli til sprelsk, djevelsk energi. Sammen med musikerne Olav Torget på gitar, Anders Engen på perkusjon/keyboard og bassist Finn Guttormsen er det ventet god stemning i Hamar domkirke når Kristin Asbjørnsen holder sin konsert i kveld. 

Superparade

Tradisjonen tro sørger AnJazz og Hamars korpsmusikanter for god stemning i sentrum lørdag formiddag.AnJazz-paraden ble arrangert for første gang i 2013, og siden den tid har paraden stått som et fast innslag i Anjazz-programmet. 

Lørdag samler Hamars janitsjarmiljø troppene til felles gange fra Østre torg til Stortorget kl. 11.15. Der fortsetter drill- pikene og musikantene i Sinsen ungdomskorps festen med en egen konsert. Arrangørene ønsker alle velkommen til lørdagens superparade i Hamar sentrum. 


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke