Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Mjøsfiskerne bygger båter
Dreggefisket åpner 1. mai. Da fisker den rutinerte mjøsfiskeren Robert Larsen i en båt han har bygget selv.

Publisert: 30.apr.2015 13:25
Oppdatert: 30.apr.2015 13:30

Dreggefisket på Mjøsa har foregått i mer enn hundre og femti år, og båtbygging er naturlig nok et sentralt kapittel i historien. Stammens medlemmer kjenner godt til Holland-båtene, Karl Antonsen-båtene, Kindli-båtene, Holthe-båtene og Skundberg-båtene. Mang en rugg er dratt opp i disse klassiske farkostene.

Sju båter

Nå bygges sju såkalte «Mjøsbåter» på Ringstrand, nedenfor Ringsaker kirke, under veiledning av Jan Viggo Pettersen fra Gjøvik.

– Jeg var med Holth’n å bygde, jeg var med Kindli’n, sier Jan Viggo, som selvsagt også er en dreven mjøsfisker (pers på 8,64 kilo fra i fjor). Han har selvsagt også bygget sin egen båt, og har bygget båter til sine to sønner. Nå hjelper han gutta i Moelv og Omegn Jeger og Fiskerforening.

Mer enn to hundre timer tar det å bygge en slik mjøsbåt, som er cirka fem meter lang, 150 centimeter bred, som har fem hundre nagler – og som veier noe slik som hundre og femti til to hundre kilo.

Ville kjøpe

– Jeg ønsket egentlig å kjøpe en båt av Jan Viggo. Vi var i et lag sammen, og jeg spurte ..., sier Robert Larsen.

Jan Viggo Pettersen svarte med å spørre om Robert hadde et sted å bygge båter. I så fall ville han reise fra Gjøvik til gutta i Ringsaker et par ganger i uka gjennom vinteren.

Nå har Jan Viggo selv bygget en båt til, samt at han har hjulpet Robert Larsen, Andre Løkken, Håvard Hansen, Egil Sjørengen, Bjørn Magne Øverlien – og Per Robert Larsen, samt at Arild Solbakken fra Redalen er innom og får instruksjoner for bygging av en båt hjemme.

Båtene er utrolig flotte, det er gjort et nøyaktig arbeid i minste detalj.

– Det blir messom som et stuggumøbel, et stasmøbel, sier Jan Viggo Pettersen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke