19. aug
HATV: Arne Hjorth Sørensen er en av dem som Trond Lillebo (til venstre) og Rune Steen Hansen har intervjuet.
 
Flukten fra tyskerne - dokumentar kommer på HATV
De dramatiske hendelsene i Hamar 9. april 1940 er emne for dokumentarfilmen «Flukten fra tyskerne». Torsdag morgen har den premiere i HATV-galleriet på h-a.no.

Publisert: 08.apr.2015 08:34
Oppdatert: 08.apr.2015 08:37

Det er Hamar Arbeiderblads Rune Steen Hansen og Trond Lillebo som står bak den halvtimeslange filmen, som er noe helt nytt i HAs historie. En dokumentarfilm av denne typen er ikke blitt laget i HA før.

Og når det først skjer, er det i tilknytning til det mest dramatiske døgnet noensinne i Hamars historie.

Om morgenen 9. april 1940 ble Hamar i all hast landets hovedstad. Både konge, storting og regjering nådde Hamar med tog litt over elleve på formiddagen, og holdt møter i Festiviteten som skulle bli av avgjørende betydning for de senere begivenhetene, mens kongefamilien tok inn på Sælid gård.

Møtte tyskerne

Den første som møtte tyskerne på veg inn i Hamar, var Arne Hjorth Sørensen som fikk en tysk maskinpistol rettet mot halsen.

I dag er Hjorth Sørensen 94 år, og i dokumentarfilmen forteller han – for første gang offentlig – om hvordan han opplevde det som skjedde.

– Dette er en historie som ikke har vært kjent av særlig mange, sier Steen Hansen.

En annen kilde til opplysninger, er tidligere forsvarssjef Harald Sunde. Han bor i dag selv på Lundehøgda, der en av de største trefningene fant sted i april i 1940.

på Sælid

Tidligere statsarkivar Per-Øivind Sandberg er med for å fortelle om stortingsmøtet i Festiviteten. Og Astrid Christiane Holm Hermansen forteller om det som skjedde på Sælid gård, der blant annet kongefamilien ble innkvartert denne dagen.

Siden innspillingen av spillefilmen «Kongens nei» nå er i gang, der en god del av handlingen utspiller seg i Hamar og Elverum, kommer HAs dokumentar også inn på denne. Nærmere bestemt er det Anders Baasmo Christiansen, som spiller kronprins Olav i «Kongens nei», som i HAs dokumentarfilm snakker om sin rolle.

I første omgang vil filmen være tilgjengelig på HATV. Men Rune Steen Hansen har også et håp om at skolene i Hamar-regionen kan benytte seg av den.

– Det er viktig at også nye generasjoner blir kjent med det som skjedde i Hamar i disse dagene, sier han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke