20. aug
Nominert til mesterborger: Til vanlig jobber Lise Christin Dunham som innsatsleder i Oslo-politiet. Det siste året har hun tilbrakt tre måneder som styrkesjef på redningsskipet «Siem Pilot» i Middelhavet.Foto: Kripos
 
Flyktninghjelpen
– Uten deres innsats hadde flere mistet livet på veien til Europa, sier statsminister Erna Solberg om redningsskipet «Siem Pilot», hvor Lise Dunham jobber som styrkesjef.

0
Publisert: 06.jun.2016 05:58
Oppdatert: 06.jun.2016 06:05

Mesterborgerkandidaten Lise Dunham har det siste året hatt en jobb utenom det vanlige. Det norske skipet «Siem Pilot» ble med i EU-aksjonen Triton i juni, og reddet 10.500 mennesker i løpet de seks første månedene på sjøen. I tillegg har redningsskipet hentet 53 døde. Inntrykkene for dem som jobber om bord er sterke.

– Det har vært mange omkomne, og vi har sett mange små barn på flukt. I tillegg til å drive redning driver vi grensekontroll. Vi har jobben med å finne ut hvor migrantene kommer fra. Sist jeg var ute, reddet vi en del jenter på 16–17 år fra menneskehandel. Dette var kanskje jenter vi ville sett igjen som prostituerte i Oslo, fortalte Dunham til HA i desember, da hun var hjemme for å feire jul med familien.

– Det har vært utrolig krevende. Den første perioden var helt ekstrem. Det var litt roligere nå sist. Antall migranter går ned om vinteren. Samtidig går antallet omkomne opp.

– Dere gjør en forskjell

Styrkesjefene Lise Dunham, Erling Olstad og Tore Barstad jobber alle til daglig i Oslo-politiet, og har rullert på å lede arbeidet om bord på skipet. Fra juni til desember 2015 tilbrakte Dunham to måneder i Middelhavet. I januar reiste hun tilbake for å gå løs på sin tredje og siste periode som styrkesjef. Den 31. mai kunne Dagbladet melde at den norske båten hadde tatt opp hele 1.017 afrikanske migranter i løpet av en uke, som er ny rekord.

– Historiene og bildene fra Middelhavet bekrefter at dere gjør en forskjell. Uten deres innsats hadde flere mistet livet på veien til Europa, uttalte statsminister Erna Solberg til Dagbladet i september.

I mars ble det bestemt at Norge vil bidra med et skip i Middelhavet i seks nye måneder.

Kåret til årets navn

Styrkesjefene Dunham, Olstad og Barstad ble for øvrig kåret til «Årets Navn» av Dagbladet i 2015.

– De representerer det beste ved norsk politi. Styrkesjefene på Siem Pilot har gått foran og levd opp til vår plikt til å redde mennesker i nød, skrev Dagblad-redaktør John Arne Markussen i begrunnelsen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke