26. aug
festspillutstiller: Harald Lyche står bak utstillingen i Galleri EKG, der samtlige bilder har motiv fra Helgøya.
 
Flyttet til Helgøya for å male til utstillingen
I et halvt års tid har maleren Harald Lyche vært bosatt på Helgøya for å male. Torsdag åpner utstillingen i Galleri EKG med maleriene som er blitt til i løpet av oppholdet.

Publisert: 02.aug.2017 19:07
Oppdatert: 02.aug.2017 19:17

– En kveld så jeg litt tilfeldig bokprogrammet «Brenner og bøkene» på NRK, som startet med at Hans Olav Brenner kjørte til Helgøya for å treffe Karin Olssøn, som mente å ha Norges eldste lesesirkel. Slik forteller Lyche om utgangspunktet for utstillingen.

– Etter møtet var det opptak fra Hamar Kulturhus og samtale med forfatter Knut Faldbakken. Han fortalte om sitt arbeid med sin siste bok der han benyttet sin lokalkjennskap til området som ramme for fortellingen. Han forklarte vakkert om Mjøs-lyset og om hvordan solen gikk ned over Helgøya om vinteren. Programmet ble værende i meg.

– Etter noen dager gikk jeg inn på NRK Nett-tv for å se det igjen. Det Faldbakken snakket om, det å benytte seg av det lokalt kjente, resonnerte i meg. For jeg hadde gjort noe lignende selv. Istedenfor å gå inn i ett hvitt atelier, hadde jeg gått til de stedene som betød noe for meg. Jeg ville arbeide i en dialog der.

Alle de 16–17 maleriene på utstillingen er malt på Helgøya mens han bodde der. Og de er alle malt utendørs, i tillegg til at enkelte er avsluttet innendørs.

Visste ingenting

– Fra før visste jeg ingenting om Helgøya, og jeg hadde ikke engang vært på Hedmarken, sier han.

Heller ikke visste han at maleren Peder Balke opprinnelig var født på Helgøya.

– Jeg gikk i bakken da jeg oppdaget det, sier han.

– Det berørte meg veldig. Og nå som jeg vet det, mener jeg nok å kunne si at det er herfra han har fundamentet sitt, sier Lyche.

– For meg har det vært utrolig stort å få være på Helgøya og arbeide, sier han.

– Det har vært en fantastisk reise som jeg aldri kommer til å glemme.

ekstra krydder

– I en årrekke har vi ønsket å få kunstnerne til å lage kunst spesielt til festspillutstillingen, sier gallerist Pirjo Mursu.

– Det er et ekstra krydder at han bor og arbeider på Helgøya i den perioden han maler til Festspillutstillingen, sier Mursu.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke