20. aug
Folkrock: Simon Nicol på gitar, David Pegg på bass, Chris Leslie på fele, mandolin og Gerry Conway på trommer serverte folketoner. Foto: Kristian Einang
 
Folketoner fenger
Torsdagens konsert med legendariske Fairport Convention ble en hyggelig reise tilbake i tid.

Publisert: 18.okt.2013 05:35
Oppdatert: -

- Jeg har noen vage minner om Fairport Convention fra den tiden. Det var et av de bandene vi som var litt halvhippier hørte på, og i dag står de nok igjen som et av de store navnene, sier Dag Tangen.
Han var en av mange som hadde tatt turen til Gregers i nysgjerrighetens navn.

Pionerer

- Jeg har ikke fulgt dem i det hele tatt siden den tiden, og da blir det ekstra spennende for meg å se hvilken retning de har beveget seg i, forteller Tangen.
De regnes av mange som musikkhistoriens pionerer innenfor folkrock, og gjennombruddsalbumet «Liege & Lief» fra 1969 står i dag blant de viktigste inne sin sjanger. Fairport Convention har altså vært et ledende folkrockband i England i over 40 år, men i løpet av disse årene har de også gått under radaren for mange. Da er det ekstra hyggelig at de rutinerte musikerne bestemte seg for å tilbringe torsdagskvelden i lille Hamar.
Av originalbesetningen var det kun Simon Nicol som sto på Gregers-scenen, men bassisten Dave Pegg har vært medlem av bandet siden 1970. Til tross for en rekke endringer siden oppstarten er dagens besetning i Fairport Convention aktive som aldri før med intensiv turnering og plateutgivelser. i tillegg arrangerer de årlig festivalen «Cropredy», som er blant de største og viktigste musikkbegivenhetene på den britiske folkemusikkalenderen. Man kan med andre ord trygt beskrive dem som legender på musikkartet, og torsdagens konsert på Gregers ble nok ekstra spesiell for mange på grunn av akkurat det.

Et viktig band

- Dette er første gangen seg ser dem live, men jeg har fulgt dem jevnt og trutt siden slutten av 60- tallet, sier Bjørn Sverre Kristensen.
Han hadde tatt med seg en original utgave av den legendariske LP- utgivelsen «Liege & Lief», med håp om å få den signert i løpet av kvelden.
- De er først og fremst et viktig band, og deres innflytelse strekker seg langt over grensene. Vi ser norske folkrock- band som etter alle disse årene bærer preg av deres innflytelse, sier Kristensen.
Det var dessverre litt glissent på Gregers, og litt over 100 i salen er nok kanskje litt skuffende tall for arrangøren. Man må likevel merke seg at Fairport Convention ikke har gjort veldig mye ut av seg på flere tiår. og det var lett å se at gjennomsnittsalderen i salen var spesielt høy denne kvelden.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke