25. aug
Biblioteksmeny: John Nyutstumo, her med Sandbeck-forestillingen «Blådansen». Nå står Mikkjel Fønhus for tur.
 
Fønhus på scenen
I høst er det hundre år siden Mikjel Fønhus debuterte som forfatter med «Skoggangsmann». Nå setter Teater Innlandet opp forestillingen «Villmarksdikteren», om Fønhus’ liv.

Publisert: 11.okt.2017 07:24
Oppdatert: 11.okt.2017 07:26

Det er John Nyutstumo som framfører «Skoggangsmann», som lørdag framføres første gang på et Fønhus-arrangement på Piltingsrud gård i Valdres. Senere på høsten skal forestillingen framføres flere steder i Hedmark og Oppland, blant annet på biblioteker.

– «Villmarksdikteren» er en del av det vi kaller «biblioteksmenyen vår», sier teatersjef Janne Langaas. Dette er forestillinger som spilles på mindre steder, og med vekt på det litterære innholdet. Til samme meny hører John Nyutstumos Sandbeck-forestilling «Blådansen». Målet er ifølge Janne Langaas å ha fire slike forestillinger på plakaten til enhver tid.

Mannslagerhola

John Nyutstumo har også tidligere framført Fønhus-stoff på scenen. I 2011 spilte han «Mannslagerhola». I årets nye forestilling forteller han først om Fønhus’ liv og virke, før han leser et utdrag nettopp fra novellen «Mannslagerhola».

Ifølge Janne Langaas er formen et «teaterkåseri», som er en hyllest til naturdikteren Mikkjel Fønhus. Han etterlot seg et forfatterskap på ikke mindre 43 bøker, og upubliserte skrifter som i ettertid er blitt samlet i 12 bind.

«Fønhus var journalist, skribent og forfatter, det meste av hans forfatterskap består av villmarksromaner hvor dyreskildringer, skildringer av dyrs atferd og formidling av trolske stemninger i naturen står sentralt», heter det i Teater Innlandets presentasjon.

Markerer Jubileer

Teater Innlandet har ikke alltid lagt like stor vekt på å markere forfatterjubileer, men er likevel blitt med på noen av dem. I tillegg til at de nå skal gjøre en mindre forestilling på Fønhus, og er nettopp i ferd med å avslutte sin alternative markering av «Peer Gynt» med forestillingen «Solveigs 2. sang», er det to større jubileer neste år som skal markeres. Det ene er 100-årsjubileet for Vidar Sandbeck, der Teater Innlandet har utlyst en konkurranse for et Sandbeck-prosjekt. Det andre er Hans Børlis 100-årsjubileum, som Teater Innlandet skal markeres i et samarbeidsprosjekt med Den kulturelle skolesekken og unge tekstforfattere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke