18. aug
 
Foreldres utdanning avgjør barnas karakterer

Publisert: 02.nov.2012 04:13
Oppdatert: -
Karakterforskjellen er hele 35 prosent mellom elever med høyt utdannede foreldre, kontra elever med lavt utdannede foreldre.
Karakterene for elever som gikk ut av grunnskolen i 2012 viser tydelige kjønnsforskjeller, og en klar sammenheng mellom skoleresultater og sosial bakgrunn. Forskjeller knyttet til foreldres utdanningsnivå er mest markert i matematikk, og minst i praktiske fag.
Gjennomsnittlig grunnskolepoeng varierer med tolv poeng, fra 33,8 poeng for elever med de lavest utdannede foreldrene, til 45,7 poeng for barn av foreldre med lang høyere utdanning.
I enkeltfag er forskjellene knyttet til sosial bakgrunn minst i praktiske fag som mat og helse, kunst og håndverk, i tillegg til kroppsøving, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Elever ved private skoler har høyere gjennomsnittlige standpunktkarakterer i fagene engelsk, matematikk og norsk hovedmål enn elever ved offentlige skoler. Innvandrere får i snitt lavere karakterer enn den øvrige befolkningen og jenter oppnår i gjennomsnitt høyere karakterer enn gutter. (©NTB)
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke