19. aug
Eddie Redmayne: Som Newt Scamander, alias «Salmander Fisle».FOTO: Warner Bros
 
Fører og fabeldyr
«Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser», er nummer to i Fabeldyr-serien, og lagt til Harry Potter-verdenen. Filmen er spektakulær, spennende og lærerik.

Publisert: 15.nov.2018 06:44
Oppdatert: 16.nov.2018 12:48

Oppfølgeren til «Fabeldyr: og hvor de er å finne», omhandler de samme karakterene, men skifter fokus litt bort fra fabeldyrene, og tar for seg en maktsyk trollmanns forsøk på å trellbinde menneskeheten.

Tre sider i konflikt

«Grindelwald» er både rasebevisst og snauklipt i nakken, og er det ene hjørnet av konflikten. Han sanker etterfølgere, er en utmerket retoriker, og kjemper sin sak for trollmann-eliten. Et annet hjørne av konflikten er «myndighetene», og de svært CSI-aktige etterretningsmagikerne i «MACUSA» – Magical Congress of the United States of America. «MACUSA» prøver å stoppe spredning av Grindelwalds herredømme, og målet helliggjør midlene.

Den tredje parten av konflikten er Newt Scamander, alias «Salmander Fisle», og hans likesinnede. Scamander er protagonisten i filmen – en redelig og barmhjertig fyr, som behandler både dyr, mennesker og magikere med respekt – bortskjemt fra noen ganger når han må slåss mot de og beskytte seg eller vennene sine.

Hele dette trekantdramaet skaper en viss dynamikk i filmen, og holder konflikten interessant. Samtidig er det lett å trekke streker til konflikter og kriger i historien, som gjør at filmen faktisk blir litt lærerik, om man er bevisst på slik. «Grindelwald» er en sterk fører, og ordlegger seg retorisk slik at han klarer å forføre folk. En scene i filmen viser særlig godt hvordan han overbeviser folk til å bli med i hans felttog, ved å være sterk retorisk. Den historiske parallellen er aktuell i dag også, og dette er nok det sterkeste «Fabeldyr: Grindewalds forbrytelser», har å by på.

Spektakulære bilder

Handlingen er lagt til 1920-tallet, og filmen er full av stilige og smakelige byskildringer fra Paris, London og New York. Den er full av spektakulære bilder og flotte farger, med helsprø fabeldyr og dramatisk trylling.

Det viser seg at «alt ordner seg for snille gutter», og at Scamander som Askeladden, får bruk for det han finner og oppdager på sin vei. Filmen er smart, og det er ikke bare action og vold for alle pengene. Den kan nok trollbinde.

Den andre Fabeldyr-filmen sluttet som om det skulle komme flere, så helt helhetlig er ikke serien ennå.

Men det var en fornøyelse, en spennende film!

TERNINGKAST: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke