17. aug
Ulveroman: «Menn som hater ulver» er årets roman fra Lars Lenth, med antatt utgivelse 24. februar.
 
Fører ulvedebatten inn i romanformen
En ung kvinne går i skogen utenfor Elverum. Litt senere blir hun funnet drept, tilsynelatende av en ulveflokk. Det gir ulvehaterne vann på mølla.

Publisert: 03.jan.2017 17:19
Oppdatert: 03.jan.2017 17:25

Slik er utgangspunktet for Lars Lenths nye roman «Menn som hater ulver», som utgis i slutten av februar på Kagge forlag. Og Lenth ser ikke bort fra at det kan bli bråk, selv om det er en roman og ikke en meningsytring det dreier seg om.

Men selv om følelsene i ulvekonflikten er hete og motsetningene steile, betegner han boka likevel som en «komedie».

- For meg er ulvekonflikten i Østerdalen et perfekt utgangspunkt for en svart komedie, sier han, og nøler ikke med å betegne konflikten som det nærmeste en kommer en krig i Norge.

Overdrevet

– Noe av det jeg syntes det var verdt å gripe tak i, er hvor ekstremt alvorlig begge parter tar det. Alt blir så veldig overdrevet, sier han.

– Det er også viktig at det er skjønnlitteratur det handler om. Men alt har utgangspunkt i det som er sagt i debatten, fra både den ene og den andre siden.

Selv benytter han ikke boka til å fremme sine egne synspunkter. Men de ekstreme på hvert hold i debatten får kjørt seg like kraftig, mener han.

– Jeg mener selvfølgelig ikke at vi skal utrydde ulven. Og de som vil det, får gjennomgå. Men det får også de ekstreme ulvevennene. For det er mange som får pepper her.

Hamar og Østerdalen

Selv har han familien sin fra Hamar og Østerdalen; Arild Lenth er bestefaren og Borger A. Lenth faren. Foreldrene kjøpte på begynnelsen av 90-tallet gård på Koppang – midt i konfliktområdet.

– Det var sikkert derfor jeg begynte å interessere meg for emnet, sier han.

Symbolverdi

Så hva mener han er grunnen til at frontene blir så ekstremt steile i ulvekonflikten?

– Jeg tenker det skyldes først og fremst ulvens symbolverdi for begge parter, sier han.

– For folk på bygda står ulven for alt som truer hverdagslivet. For de ekstreme på den andre siden, er ulven symbol på det ville og utemmede i naturen.

Men om ulven har drept dama i Elverum, det skal ikke avsløres før romanen kommer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke