25. aug
SVARET: Tor Bomann-Larsen presenterer "Svaret", sjette bind av biografiverket om kong Haakon VII, under en pressekonferanse på forlaget Cappelen Damm torsdag. Her holder han et notat skrevet av kong Haakon VII. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
 
Forfatter fant ukjent kongelig kladd på Slottet
- Det viktigste kladdepapiret i norsk historie, sier forfatter Tor Bomann-Larsen og viser opp et notat forfattet av kong Haakon 1. juli 1940.

Publisert: 24.okt.2013 14:44
Oppdatert: -

Kongen satt på Buckingham Palace i London, og i notatet Bomann-Larsen har gjenfunnet på Slottet i Oslo, har kongen notert ned med blå blyant sitt nei til å abdisere.
- Det som står her, redder norgeshistorien, sa Bomann-Larsen da han torsdag presenterte sin nye bok "Svaret", som er sjette bind i serien om kong Harald og dronning Maud.
Boka forteller om spillet rundt den norske tronen fra juni til september 1940.
- I denne fasen hadde Norge et tyskvennlig regime på plass, sa Bomann-Larsen.

- Råttent forslag

Kladden han fant på Slottet er kong Haakon VIIs umiddelbare svar til hele det politiske Norges krav om at han måtte abdisere. Etter krigen skriver en marskalk på Slottet i sin dagbok at kongen hadde fortalt ham at det tok ti minutter å "svare på det råtne forslaget fra presidentskapet".
I brevet avviser kong Haakon kontant å abdisere slik at naziregimet kan innsette tre år gamle prins Harald som ny konge i Norge. Prinsen befant seg da i Stockholm sammen med sin mor kronprinsesse Märtha, mens kong Haakon og kronprins Harald var i London..
- Det ble lagt et veldig press på kronprinsesse Märtha om så å si frigi prins Harald. Til slutt beordret kong Haakon henne til å dra ut, og lengst mulig bort, til USA. Kongen var meget lettet da de kom seg ut, fortalte Bomann-Larsen på pressekonferansen.

- Politisk konge

I sitt svar viser kongen til Elverum-fullmakten, hvor et enstemmig Storting avslo å samarbeide med naziregimet. I mellomtiden hadde de stortingsrepresentantene som var igjen i Norge latt seg overtale til likevel å tre sammen.
Kongen avslutter ironisk sitt svar med at han "ikke kan være presidentskapet behjelpelig med å lette ordningen for innførelsen av et riksraad ved å abdisere".
- Det nye kildemateriale viser nok at kong Haakon var mer engasjert enn vi visste. Kongens nei er velkjent, men det er absolutt interessant at kongen spontant brakte fram dette at Elverums-fullmakten er regjeringens og dermed kongens grunnlag, sier Dahl til NTB.
Historiker og leder av Holocaust-senteret Guri Hjeltnes sier at hun synes det er interessant at Bomann-Larsen løfter fram kong Haakon som en politisk konge.
- Det er morsomt å lese om det dramaet Bomann-Larsen skriver om. Det er interessant at kongen skrev dette ned helt spontant i en kladd. Det endrer ikke norgeshistorien, som jeg ser noen har sagt. Men det er klart at all god historie som kommer tett inn på mennesker, og særlig en kongefamilie, er med å justere historien, sier Hjeltnes. (©NTB)

 

 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke