19. aug
På besøk: Monica Isakstuen holdt foredrag for klassene 1 STC og 3 STD under mandagens Hamar-besøk. Tirsdag reiser hun videre til Storhamar videregående skole og Stange videregående skole.
 
Forfatterbesøk med juging og oppdiktning
Bragepris-vinner Monica Isakstuen satte sitt preg på elevene da hun besøkte Katta som gjesteforeleser.

Publisert: 27.feb.2017 20:28
Oppdatert: 27.feb.2017 20:32

– Jeg har tidligere merket at jeg trenger å vekke elevene litt, men denne gangen fikk jeg faktisk litt vondt i magen, sier Monica Isakstuen. Med fokus på løgn og oppdiktning tok forfatteren nemlig i bruk sterke virkemidler da hun møtte elevene fra klasse 3 STD på Hamar katedralskole. Isakstuen innledet hele forelesningen med en beskjed om at hun kom dårlig forberedt som følge av at hennes far hadde blitt rammet av akutte hjerteproblemer. Det senket seg en dyster stillhet i auditoriet før forfatteren avslørte at hun akkurat hadde jugd dem midt i ansiktet.

– Effekten er at man får ristet litt i elevene, og stort sett fungerer det veldig bra. For min egen del er det veldig moro å juge litt, smiler forfatteren, som i 2016 vant Brageprisen for boka «Vær snill med dyrene». Med utgangspunkt i forfatterens forrige roman «Om igjen» og hennes egne erfaringer som dyktig løgner og oppdikter, fikk elevene høre at løgner kan være produktive og skapende.

– Det er sikkert mange som går rundt og føler seg som fæle løgnere, og jeg håper at dette kan fortelle dem at en løgn ikke nødvendigvis behøver å være så farlig. Faktisk er det veldig menneskelig, sier hun.

Givende løgner

Anna Sofie Guldbrandsen (18) og Christoffer Jakobsen (18) var blant elevene som lot seg fenge av Isakstuens løgner.

– Det var veldig fascinerende å se hvordan hun med en sånn type introduksjon klarte å fange vår oppmerksomhet. Det fungerte veldig bra på oss i alle fall, sier Jakobsen, som får støtte av klassekameraten.

– Oppdiktning er en form for løgn man er helt avhengig av når man skal skrive en egen historie. Foredraget var veldig givende, sier Guldbrandsen.

Trivelig gjensyn

I samarbeid med Turnéorganisasjonen har Isakstuen så langt besøkt nærmere 70 skoleklasser med sitt foredrag, men denne ukas Katta-besøk var hennes første i Hamar-området. Forfatteren, som er oppvokst i Lars Skrefsruds gate i Hamar, forteller at hun fikk et hyggelig gjensyn med byen.

– I dag har jeg tuslet gjennom Bondesvea og gått forbi min gamle barnehage før jeg endte opp her på Katta; skolen jeg en gang så for meg at jeg skulle gå på som elev. Det var veldig hyggelig å være tilbake, sier hun.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke