24. aug
 
Formidlerne
Harald Bredeli og Bent Svele innrømmer begge at de er pratsomme, men påstår at de aldri har kranglet på seksten år. Fem reportere fra Hedmarken er klare for OL i Rio.

Publisert: 07.aug.2016 08:25
Oppdatert: 07.aug.2016 08:42

En Sølvsuper 5 med antenne strukket fra møne til møne var Harald Bredelis inngang til en karriere i media.

– Med den kunne vi høre engelsk fotball fra BBC. Fattern påstår at jeg som 10-åring drømte om å reise rundt på store mesterskap, erindrer 55-åringen.

Førtifem år senere kan man trygt slå fast at gutten som drømte ble mannen som reiste. I 2. klasse på Ajer videregående var det ingen tvil.

– Da var jeg dønn målretta på å bli journalist, og veldig strukturert, forteller Bredeli.

Etter relaterte studier i Ringsaker, Lillehammer og Volda, fikk han i 1985 jobb i lokalradio. I NRK Hedmark hadde de aldri sett en klarere rød tråd i ambisjonene til noe menneske. Bredeli mener kombinasjonen av klare mål og idrett inn med DNA har ført ham dit han er.

– Skal du holde på med dette, kan du ikke like det, du må elske det, konstaterer Bredeli.

Men sjøl med alle de årene på baken, er han blant debutantene når Norge i dag møter vertsnasjonen Brasil i åpningskampen i håndball for kvinner.

– Det blir spesielt. Det er første gang jeg skal kommentere fra et sommer-OL.

Men det kunne sett annerledes ut. I 1995 sto han ved et veiskille. Etter ti år i statskanalen sto han med to tilbud. Et i politisk avdeling i Dagsrevyen, og et som sportsreporter hos den nye konkurrenten.

Han valgte det siste, selv om kona mener årene i NRK var den gangen han hadde en ordentlig jobb.

– Men jeg var litt misfornøyd, og sliten av hele organisasjonen, med hvordan ting ble organisert, sier Bredeli.

Etter å ha jobbet som intervjuer under håndball-VM i 1995, fikk noen ideen om å prøve Bredeli som kommentator året etter.

–At man fikk prøve seg, det er litt tilfeldig. Men å være der over tid, det er ikke tilfeldigheter. Du overlever ikke tjue år i kommersiell TV uten å ha gjort en viss jobb.

Makker Bent Svele overlevde så vidt å pakke om bagen før avreise til Rio, men heldigvis ble også familieferien tilbrakt nær ekvator, så shortsen og slippersene kunne bare ligge.

– Det blir mitt første sommer-OL on sight. Det blir stas. Det det kan godt hende det også blir det eneste. Det er mye som taler for det, sier Svele.

For TV-rettighetene til alle OL fram til 2024 er solgt til Discovery Networks, og det er den samme visa med håndballrettighetene de neste to årene. Men Svele graver seg ikke ned av den grunn.

– Vi har vært ekstremt privilegerte, men det er større kamp om rettighetene. Sånn er mediehverdagen. Vi kan ikke sutre over det.

Svele var med som håndballekspert i TV2 helt fra begynnelsen, og siden 2000 har han vært med på å dekke alt av håndball med kollega Bredeli.

– Det har vært en glede. Begge liker å prate. Og bank i bordet, vi har aldri krangla. Vi har et godt samarbeid, og vet når vi skal holde kjeft, og når vi skal snakke, sier Svele.

De to overlater ingenting til tilfeldighetene, og har hvert sitt innholdsrike arkiv.

– Vi er statistikkfriker, og skriver alt for hånd på papir. Vi er kanskje de to eneste som fortsatt kjøper Blanco.

Holmestrandingen flytta til Hamar i 1999, og karakteriserer fortsatt byen under fjellet som hjemme. Men det er ikke så gæernt ved Mjøsa, heller.

– Jeg har bodd rundt mange steder, men trives på Hamar. Det er hyggelig å være her, sier Svele, som i tillegg til jobben i TV2 også er engasjert som assistenttrener i Storhamar Håndball.

– Vi er tilbake i divisjonen vi mener vi hører hjemme i, og jeg har god tro på at vi skal gjøre en god comebacksesong, melder Svele.

Storhamar har på kort tid snudd negativitet til positivitet, men har begge klisterhendene godt planta på ballen.

– Vi skal fortsette å bygge det sportslige fundamentet, og videreutvikle den sportslige biten. Og vi må ha stram styring på økonomien, sier Svele.

Stram styring mener Marius Skjelbæk må til også på andre sida av byen.

– HamKam har manglet en sterk leder. Det har de fått nå i Kevin Knappen. Han virker som en tøff og fin kar, opptatt av disiplin og ærlighet, sier Skjelbæk.

Han blir engasjert når han snakker om grønnbuksene, klubben som oftest rykker opp og ned i norsk fotball.

– Det preger et menneske å være glad i klubben på Briskeby, slår Skjelbæk fast.

Som 25-åring ble han selv hovedkommentator for Tippeligaen.

– Det var en kjempemulighet. Jeg hadde ikke venta det, men tenkt mye på det. Nå er det plutselig det som er jobben, og jeg reiser rundt i det vakre landet til Kong Harald. En strålende jobb.

Men under OL bytter han ut fotballstrømper med skytterjakke, og skal kommentere begivenhetene fra skytterarenaen i studio i Norge.

– Skyting er en ekstremt stor idrett på verdensbasis. India tok sitt første OL-gull i skyting, og i verdenstoppen er det alt fra kinesere og øst-europeere til amerikanere. Det kuleste er at det ikke er så mange verdensidretter hvor Norge har folk i toppen, men i skyting har vi det, sier Skjelbæk, som sår tvil om sine egne skyteferdigheter.

– Jeg har skutt en antilope en gang, og jeg tror ikke jegerforbundet hadde blitt så imponert. Jeg er litt for skjelven på hånda, og tror jeg er langt bedre med pennen.

Sammen med Skjelbæk i studio, sitter en skytterkonge fra Stange. Han måtte selv legge opp på grunn av en øyeskade i 2014, men gleder seg til å kommentere.

– I beste fall kan jeg være med på å skape opplevelser for livet, sier Vebjørn Berg.

I en øvelse hvor det ikke handler om å løpe fortest eller hoppe lengst, vil han prøve å formidle presset bak hvert skudd.

– Jeg vil prøve å formidle det tekniske på en forståelig måte. Skyting er en mental og teknisk øvelse, og jeg vet hvor mye trening som ligger bak, forteller Berg.

De beste skytterne trener 1000 timer i året, og er den øvelsen med flest nasjoner representert i OL.

– Derfor hevder Norge seg oppsiktsvekkende internasjonalt, mener Berg, som har tro på Odd Arne Brekne i OL.

– Han har gått litt under radaren. Jeg tror han kan bli veldig bra.

På Estádio Olímpico João Havelange, skal friidrettskanonene kjempe. Der skal Usain Bolt løpe fort, Tero Pitkämäki kaste langt og Hamar-jenta Siri Avlesen-Østli formidle begivenhetene fra indre bane. Og hun er forberedt. Godt forberedt.

– Jeg har skrevet notater i halvannen måned, og laget en detaljert profil om hver øvelse. Det ble 800 sider. Johan Kaggestad lo av meg, og Harald Bredeli mener jeg overdriver litt, humrer hun.

Men det er ikke tilfeldig at hun har brukt halve sommeren på et dypdykk i stavhopp og tresteg.

– Jeg lærte under OL i Sotsji at den måter jeg jobber på researchsmessig, funker. Det handler også om respekt for utøveren. Jeg blir kjent med utøverne gjennom researchen, og blir trygg i rollen.

Hun har jobbet som journalist siden 2007, og i TV2 de siste fire årene. Der har hun hatt gleden av å jobbe med en håndfull ringrever.

– Er det noe de folkene er, Bredeli, Lersveen, Paasche, så er det ydmyke og rause. De blir mentorer, og det er lov til å lufte tanker. Alle vil hverandre vel. Det har gjort meg til en bedre journalist, fastslår Avlesen-Østli.

Hun kan likevel få hjertebank av å snakke foran en mindre forsamling, men å være på lufta direkte foran hundretusenvis av nordmenn i sofaen, er en enkel sak.

– Jeg kan være nervøs før jeg går på, men når jeg først er på, så er jeg i sonen. Det føles veldig naturlig, forteller Avlesen-Østli.

– Jeg går for å være meg selv, og er tro mot det. Det var noe av det viktigste jeg tok med meg da jeg skulle jobbe med dette. Hvis det ikke er ekte, kjøper folk det ikke, understreker hun.

– Samtidig er det en viktig egenskap å være menneskelig. Tenk en utøver som har jobba i fire år, så går det dårlig. Man må være på alerten ovenfor folks følelser.

Men samtidig er følelser noe folk hjemme i stua ønsker å se. Det er en balansegang.

– Å formidle det som er akkurat der og da, rendyrke den stemninga og la øyeblikket vare, det er noe jeg ønsker å formidle, sier Avlesen-Østli.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke