22. aug
Høvler kulturbudsjettet: Aasa Gjestvang, Thomas Breen, Anne Karin Torp Adolfsen, Per-Gunnar Sveen tar ostehøvelen først, men vet at de må kutte tilsammen tre millioner fra kunst- og kutlruformidlingen fram til 2017.
Foto: Hege Engdal Rusten
 
Først ostehøvelen,så snekkerhøvelen
Fylkesrådet vil prøve ostehøvelen før grøvre redskap kommer på bordet, og skiver en million fra kulturbudsjettet neste år. Deretter blir det verre.

Publisert: 26.nov.2015 21:57
Oppdatert: 26.nov.2015 22:07

Når fylkeskommunen i løpet av de nærmeste tre åra får 169 millioner mindre å rutte med enn den hadde i fjor, må noe vike. I første omgang rammes kulturbudsjettet med en million i 2016. Kunstnerstipendet forsvinner, og det samme gjør den ekstrapotten museene har kunnet søke til ekstra museumstiltak, samt ca. 300.000 kroner av det fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen karakteriserer som en ekstrapott til Teater Innlandet/scenekunst.

dagens driftsnivå

- Kuttene i denne omgangen berører verken museenes eller teaterets ordinære driftsnivå. Innsparingsforslagene kommer som følge av fylkeskommunens endrede inntektssystem. Vi har trangere rammer framover, og må ta noen grep i de nærmeste tre åra, sier Per-Gunnar Sveen.

Først foreslår han å ta litt av alt, så skånsomt at ingen merker det spesielt. Neste år blir det verre: fra og med 2017 skal ytterligere to millioner bort fra kulturbordet.

ser nøye på alt

Men før så skjer skal fylkeskommunen ha gjennomgått dagens modell for organisering av kunst- og kulturformidling. Med andre ord, se på alt i lys av spareblusset.. Resultatet av denne gjennomgangen er like rundt hjørnet, og vil bli utslagsgivende for framtida. Rapporten skal etter planen være klar i desember, og komme til politisk behandling til fylkestinget i 2016.

-Vi må se nøye på om vi er på riktig nivå, eller om noe bør endres, sier Sveen.

– For oss er det da viktig at vi satser bra på noe, og faser ut noe annet. Fylkesrådet foreslår på den ene siden å kutte tilskuddsposten «Andre museumstiltak» med cirka 300.000 kroner, men samtidig foreslår vi å legge inn 300.000 kroner som fast årlig bevilgning til Pilegrimsleden. Pilegrimsleden er en nasjonal satsing som legges til Kulturdepartementet i 2016. Hedmark fylkeskommune har vært en del av satsinga i flere år.

– Så 300.000 ut, og 300.000 inn?

Ja. Vi kutter også 400.000 kroner til stipender. I tida framover må vi kutte ut noe for å prioritere det vi vil satse på, sier Sveen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke