24. aug
brumunddøl: Ruben Eiksund vil fortsatt være seg selv, og ikke «bli» sykdommen sin. Han er oppvokst i Brumunddal, men bor nå i Oslo, med kone og to barn.foto: ronnie mag larsen
 
Forteller om livet med dødelig kreft
Ruben Eiksund fikk beskjed om at han har tre år igjen å leve. Fra scenen på søndag forteller tobarnsfaren om hvordan han opplevde å få en uhelbredelig kreftdiagnose.

Publisert: 06.okt.2017 07:01
Oppdatert: 06.okt.2017 07:13

– Man får jo sånne «krisetanker». Men også tanker som at jeg måtte få bytta olje på bilen, og male huset, sier Ruben om dagen for tre år siden, da legen fortalte at han hadde fått beinmargskreft.

– Jeg husker at kona mi og jeg gikk tur rundt på Ullevål sykehus, og snakket om tida som var igjen. Og så gikk vi forbi avdelingen der barna våre er født. Det ble veldig følelsesladet.

å leve mens man lever

– Hvordan går man videre derfra?

– Man må ta den sorgen og ikke fornekte den. Men så må man begynne å hekte på de positive tingene igjen.

Musikervennen Ronnie MAG Larsen, som står på scenen sammen med Ruben på søndag, fant et sitat fra P.O Enquist: «En dag skal vi dø, men alle andre dager skal vi leve». Ordene har hjulpet Ruben, som ikke lenger er i posisjon til å kaste bort tida si. Den bruker han aller helst på familien.

vanskelig valg

Ronnie opplevde en annen type omveltning, da han og kona fikk beskjed om at barnet de ventet hadde Downs syndrom. De fikk et døgn på å bestemme seg for om gutten skulle få leve.

– Det kom så brått på, sier Ruben.

Paret bestemte seg for å beholde barnet, og denne historien vil musikerne også dele på søndag.

– Det er en god kombinasjon, selv om det kanskje høres litt rart ut, sier Ruben, som mener de to temaene er beslektet. I hans tilfelle fikk han ikke velge, mens Ronnie og kona måtte ta et valg på vegne av et annet menneske.

«both sides now»

Trioen skal også framføre låter som betyr noe for dem. Ruben trekker fram Joni Mitchells «Both sides now» som særlig treffende.

– Det handler om å se livet fra flere sider. Når jeg hører den felles det gjerne en tåre.

Og for dem som møter opp 8. oktober kan det fort bli noen tårer, men også latter. Etter tidligere foredrag har det også blitt noen klemmer fra publikum etterpå.

– Jeg har ikke noe imot klemmer! sier Ruben, som håper foredraget kan være til nytte for andre i lignende situasjoner.

– Og så er det viktig å ikke miste håpet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke