25. aug
 
Fra bly til nettavis
Utviklingen: HA kommer fortsatt ut i papir, men har endret seg i løpet av 90 år.

Publisert: 28.mar.2015 04:00
Oppdatert: 27.nov.2015 13:12

I Europa ble boktrykkerkunsten oppfunnet på 1400-tallet av tyskeren Johann Gutenberg. Nå har ikke undertegnede jobbet i avis like lenge. Jeg rakk ikke tiden med settekasser og bly, men kom inn denne avisen fem år etter at HA hadde tatt steget inn i offset-alderen i 1969.

Det skulle ikke ta mange årene før utviklingen begynte å gå i rekordfart, og fra en svunnen tid med over 30 typografer, er det en ikke-eksisterende yrkesgruppe i produksjonen av dagens HA.

Maskinen som printer

For en tid tilbake kunne en av mine kolleger fortelle en munter historie som fikk meg til å tenke tilbake på den tiden da vi journalister skrev våre artikler på de gode gamle Remington skrivemaskinene uten strøm. Vi som ikke var i nærheten av touchmetoden hamret på tastaturet som om det knapt fantes fargebånd. Men det ble avis da også.

En kollega viste fram en slik skrivemaskin til sønnen sin, som lurte på hva i all verden dette var for noe. Da kollegaen min satte ark i maskinen og begynte å skrive, utbrøt poden:

– Dette er jo genialt. Den printer med en gang, jo.

Ja, den gode gamle skrivemaskinen gjorde det. Den var også med oss på jobb utenfor avishuset i en reiseversjon med lokk. Vi skrev og skrev, for deretter å lese inn stoffet vårt på diktafon. I HA satt en person og skrev av stoffet, før det ble sendt videre til typografene som nok en gang skrev av stoffet, leverte det til en kollega som monterte det på sidene etter korrekturlesing.

Mannen med kofferten

For å få sendt bilder på utebane, måtte vi ha med et lass av kofferter med kjemikalier for framkalling og kopiering, kopieringsmaskin og en diger telefotosender.

Det var mang en toller som snuste på det hvite stoffet vi hadde med oss. Men vi slapp gjennom til slutt.

Flyturene endte jevnlig med at vi måtte betale for overvekt. Vel framme ble hotellbadene som regel omgjort til mørkerom, og reiseskrivemaskina var fortsatt min gode reisekamerat da vi begynte å sende stoffet vårt på noe så revolusjonerende som faks.

Du verden så lettvint det hadde blitt!

Men utviklingen stanset ikke der. Det skulle komme en revolusjon. I 1984 begynte vi med data. Nortex 3D fra Norsk Data ble etter hvert byttet ut med Nortex 100, og til å jobbe på utebane hadde vi fått tilgang på noe som het TRS 80.

Dette var ingen datamaskin, men en snerten sak som kunne lagre stoffet før vi sendte det videre via telefonnettet. Men vi måtte utstyre oss med skrutrekker og kniv, komme oss inn på ledningsnettet inne i veggen og koble til. Og rett som det var fikk vi sendt stoffet vårt hjem uten å gå veien om diktafon.

Med pc-ens inntreden i 1997 ble det virkelig fart på utviklingen – både stasjonert og ute på reiser. Mobiltelefonen ble uunnværlig tilleggsutstyr for sending av både stoff og bilder, og med mailsystemer og internett ble hverdagen med ett en helt annen.

I dag produseres papiravisen uten typografer fram til trykking, og en og samme person kan i realiteten gjøre hele operasjonen som tidligere kunne gå gjennom seks, sju personer.

Den journalistiske hverdagen, som ble enklere med all ny teknologi, har også fått tilleggsoppgaver med ei åpen nettavis som skal speile nyhetsbildet i distriktet vårt fra time til time.

Papiravisa kan du naturligvis lese på nettet også.

Og til slutt: Remington-maskinen min er død, HA lever, men får neppe nye 90 år trykt i papir.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke