buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Hamarhallen: Et landemerke i Hamar, som sto ferdig i 1960, da med Per Bakke som drivkraft. Boka om Utstillingsplassen lanseres på Gravdahl torsdag 6. april.Foto: Privat
 
Fra fesjå og mart’n til eiendomsselskap
Utstillingsplassen har stått sentralt i utviklingen av det moderne Hamar. Per-Øivind Sandberg og Rolv A. Amdals bok om bedriften er også blitt en vektig Hamar-historie.

Publisert: 05.apr.2017 06:18
Oppdatert: 05.apr.2017 06:40

Et oversiktskart i slutten av boka viser Utstillingsplassens eiendommer, boligprosjekter og tomter i Hamar i dag – til sammen 54 eiendommer. For det er en stor og tung samfunnsaktør det dreier seg om, understreker forfatterne. Så er det da også blitt ei stor bok. 300 sider i uvanlig stort format – det fins knapt noen bedriftshistorie av et slikt omfang på våre kanter.

Hamarmart’n

«Fesjå, mart’n og byutvikling» – bokas tittel forteller at det handler både om både modernisering av landbruket, om utviklingen av handelsbyen og om sentrumsutvikling.

Og her er det de helt lange linjene som trekkes opp, fra Fogderiforeningens oppstart i den nye byen i 1852 for å skape et landbrukssenter på Østlandet, via Per Bakkes virksomhet fra 1950-årene og helt fram til Terje Haugan og dagens eiendomsselskap Utstillingsplassen Eiendom.

Dramatikk

Det var Per-Øivind Sandberg, tidligere statsarkivar, som i 2014 ble spurt om å skrive av Terje Haugan. Senere ble Rolv Amdal, tidligere sjefredaktør i Hamar Arbeiderblad, koblet inn. De to har delt stoffet mellom seg slik at Sandberg har skrevet historien fra starten av Oplandenes Fogderiforening i 1852 og fram til 1986. De siste 30 årene er det Amdal som har tatt for seg. Og dette stoffet har alene fått like stor plass som de første 130 årene.

– Det ligger mye dramatikk i det som skjedde disse årene, som kanskje ikke så mange kjenner til, sier Rolv Amdal,

– Det var slett ikke alle som syntes om varehusetableringen i Hamar. Utbyggingen av Scandic hadde også en trang fødsel, og det var bare så vidt at godkjennelsen ble gitt. Striden om Åkersvika, Vikingskipet, Briskeby stadion, utviklingen av Koigen – det hører med til historien alt sammen.

«Gamle venner blir uvenner» heter et av kapitlene. Her er det Arthur Buchardts planer for hotell på Koigen det handler om, mot Utstillingsplassens ønske om å utvikle det gamle kulturhuset på Scandic. Det er en del av historien det også.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
forfattere: Per Øyvind Sandberg (t.v.) og Rolv Amdal foran Hamarhallen i dag.Foto: Geir Vestad
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat