19. aug
Broderi: I hagen sin i India ble Julie vekket hver dag av fuglesang og ekorn. Det var også her mye av arbeidet ble gjort, i Julies utendørs-atelier.
 
Fra India med farger
Tekstilkunstner Julie Skarland utsmykker Kunstbanken med kjoler, drakter, broderte insekter, vevde tepper, videoinstallasjon og mye mer. Til sammen utgjør de utstillingen «In my garden» som åpner lørdag. Hamar

Publisert: 18.mai.2017 20:28
Oppdatert: 18.mai.2017 22:33

Kunstneren står sammen med direktør Ingrid Blekastad i galleriet og diskuterer siste detaljer.

– Blir du stressa av de kleshengerne, Ingrid? spør Julie på trønder og sikter til noen snurrige kleshengere i stål. Julie Skarland har jobbet med klesdesign i India i 10 år, etter 15 år som motedesigner i Paris. Stress er hun tydeligvis blitt mindre og mindre glad i. Nå er hun for det meste tekstilkunstner og kan fordype seg, leke og utforske mer, i stedet for å måtte levere fire motekolleksjoner i året.

POSITIVITET

– Jeg ønsker at folk skal få med seg en positiv energi fra utstillinga, sier Julie, som var nødt til å fokusere på det som var positivt da hun bodde i India. Det var mye elendighet, men mye vakkert også. Hun hentet inspirasjonen fra hagen sin, derfor heter utstillingen «In my Garden».

Nå er hun tilbake i Norge igjen, og utstillingen forener på en måte de tre verdenene hun har levd igjennom livet; Paris, India, Norge.

– Da jeg kom tilbake til Norge lagde jeg mer og mer ting med farger, for det trenger man her. I India var det mer hvitt.

Dyr og natur er den største inspirasjonskilden.

– God is the best artist, sier Julie, som blant annet falt pladask for en fløyelsmaur hun syns var så søt. Den måtte hun brodere. Mauren har blitt en gjennomgangsfigur, og har også fått være med i en av de broderte animasjonsfilmene Julie har laget. Jo, du leste riktig.

kleskunst

Utstillingas midtpunkt er likevel kjolene og draktene, noen omsydd av brukte sarier fra India eller norsk hjemmestrikk. Men er det kunst? Eller klær?

– Det er tekstilkunst, sier Julie. Og man KAN få kjøpe dem og bruke dem. Hun syns klesutstillinger er flott blant annet fordi den ikke skremmer folk.

– Med klær kan folk føle seg friere, det er noe alle kan snakke om, sier kunstneren som i tillegg til å stille ut på Hamar, er å finne i alle tre kunstindustrimuseer i Norge, og – ja – i Louvre i Paris.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke