18. aug
KLAR: Festivalens kunstneriske leder Randi Stene er klar til åpningen i dag.
FOTO: TROND LILLEBO.
 
Fra tango til cabaret
Lidenskapelig tango er ikke noe en vanligvis forbinder med Kirsten Flagstad.

0
Publisert: 15.jun.2016 07:19
Oppdatert: 15.jun.2016 07:23

Det musikalske mangfoldet er da også uvanlig stort på årets Kirsten Flagstad Festival. Og da det ble kjent at søramerikansk tangomusikk skulle bli en viktig del av festivalen, var det nok en overraskelse på de fleste.

Det var en del av den samme overraskelsen at Kirsten Flagstad og Sør-Amerika ble valgt som «omdreiningspunkt», som det heter, for årets festival. For samme hvordan en snur og vender på det, så var det ikke i Sør-Amerika at Flagstad gjorde sine største konserter. Men hun tilbrakte en del tid der med turnering etter krigen, da det var vanskelig for henne å få tilpass på mange scener i Europa og USA. Og denne eksil-tematikken er en interessant del av livet hennes. Den forteller ikke minst noe om den ukuelige ståpåviljen hennes, selv når det buttet imot. Dessuten vil tematikken gi bandoneonisten Per Arne Glorvigen anledning til å spille tango som bare han kan.

Forestillingen «Tangopera» er en del av den samme tematikken; nyskrevet for festivalen av sopranen Marthe Werring, danseren Ruben Arie-Slob og pianisten Trygve Brøske.

Det virker også som om festivalledelsen i år har valgt å søke ut over den klassiske Flagstad på flere måter. Blant annet har Bernt Ola Volungholen og hans medspillere Eivind Strømstad og Benjamin Kippersund søkt i Flagstads tidlige historie, og der har de funnet revy- og cabaretstjernen Flagstad, som ikke så mange vet noe om. I sin forestilling på Gregers har de gjenskapt deler av en Chat Noir-forestilling fra 1912, hvor Kirsten Flagstad deltok med blant andre Bokken Lasson. Denne forestillingen erstatter de siste årenes «Ung opera»-suksesser, og forventningene er ikke akkurat mindre i år.

Høydepunktet på årets festival blir så klart gratiskonserten utendørs på Stortorget fredag, med Trondheim Symfoniorkester og deres dirigent Nick Davies og et supert lag av sangere. Den tilsvarende konserten i fjor var bortimot hardcore operamusikk, men denne gangen er det nok lagt opp til en lettere og mer populær ramme, med Leonard Bernstein i sentrum og hovedvek på «West Side Story». Med noenlunde vær, kan det bli en sjelden festkveld på Stortorget.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke