18. aug
Glad prisvinner: Frida Ånnevik og fylkesordfører Dag Rønning under prisutdeling i fylkestinget. Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
 
Fridas store kveld
Det var en rørt Frida Ånnevik som fikk overrakt Hedmark fylkeskommunes kulturpris av fylkesordfører Dag Rønning tirsdag kveld.

Publisert: 15.des.2015 22:09
Oppdatert: 16.des.2015 08:04

– Dette var skikkelig stas! Jeg hadde aldri sett for meg på samme mottakerliste som Therese Johaug, lo Frida Ånnevik før hun mottok Hedmark fylkeskommunes kulturpris for 2015.

Da det i oktober ble kjent at visesangeren fra Hamar skulle motta prisen, viste juryen til mange kvaliteter hos prisvinneren: «Gjennom sitt arbeid som musiker, komponist og tekstforfatter har hun videreført den sterke tekst- og visetradisjonen vi har i Hedmark, samtidig som hun med sine nyskapende evner har bidratt til å gi visesjangeren nytt uttrykk.», het det i begrunnelsen. De musikalske tolkningene av Prøysen og Børli var også en viktig årsak til hun ble årets prismottaker.

Det er ikke første gangen Ånnevik mottar en høythengende kulturpris, både som tekstforfatter og som visesanger. I 2013 fikk hun Spellemanspris, og i februar kunne hun motta Prøysenprisen.

Fornøyd fylkesordfører

Fylkesordfører Dag Rønning mente at juryen hadde kommet fram til en verdig prisvinner:

– Hedmark har et kulturliv som gjør at vi kan plukke fra øverste hylle, og i år har de funnet en som mange av oss har et nært forhold til. En av de hyggeligste oppgavene jeg har som fylkesordfører er å dele ut kulturprisen, blant annet fordi den speiler det mangfoldet av kulturuttrykk vi har her i fylket.

Celebert selskap

Ånnevik er i selskap med flere av fylkets mest kjente kulturpersonligheter – både lyrikerne Vidar Sandbeck, Rolf Jacobsen og folkemusiker Tone Hulbækmo er blant de tidligere prisvinnere. Flere av dem har også vært viktigere inspirasjonskilder: I 2014 ble diktene til den første mottakeren, Hans Børli, til et eget album med musikalske tolkninger av Ånnevik og bandet «In the Country»

Sammen med en keramikkmaske laget av bildehogger Astrid Grue, fikk Ånnevik overrakt en sjekk på 100.000 kroner fra fylkesordføreren. Prisvinneren selv er ikke et øyeblikk i tvil om hva hun skal bruke pengene til:

– Neste år gir jeg ut ny plate, og pengene herfra kommer veldig godt med. Også får vi se om jeg også fortsetter å jobbe med Prøysen og Børli – men det er ingen tvil om at jeg har lyst, avsluttet hun.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke