19. aug
SKREV BREV: Fremskrittspartiet har skrevet brev til kulturministeren og ber henne revurdere Prøysenjubileet 2014. Men først spurte de familien om lov.foto: aktuell / scanpix
 
Frp for Prøysen
Nå engasjerer Frp seg for Prøysenjubileet. Partiet, som tradisjonelt er mot offentlig støtte til kulturen, ber kulturministeren ombestemme seg.

Publisert: 09.jun.2012 07:35
Oppdatert: -

HAMAR Turid Andreassen Lie
I brevet ber Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen og stortingsrepresentant Per Roar Bredvold (Hedmark) kulturministeren redegjøre for hvorfor 2014 ikke er plukket ut til å være et offisielt forfatterår tilknyttet 100-årsjubileet for Alf Prøysen.
De ber ikke bare om en begrunnelse for denne vurderingen, men oppfordrer Anniken Huitfeldt til å omgjøre avgjørelsen, slik at Alf Prøysen blir hedret på samme måte som Ibsen, Hamsun og Bjørnson har blitt.
«Vi er ikke i tvil om at også kulturministeren verdsetter Alf Prøysens verker og bidrag til den norske kulturarven. Det er allikevel verdt å minne om at Prøysen har gledet, og fortsetter og glede stadig nye oppvoksende generasjoner på en unik måtte.»
Huitfeldt har seks dagers frist til å svare på skriftlige interpellasjoner som denne. Brevet ble sendt 5. juni.

staten må betale

- Er Alf Prøysen egentlig en Frp-sak, Per Roar Bredvold?
- Ja, absolutt. Jeg er så glad for at HA påviste at Prøysen ikke får noe eget forfatterår. For det fortjener han. Graset ER grønt for æille. Jeg tror hele Norge ønsker at hans jubileum skal markeres skikkelig. Derfor vil vi i Frp presse på under behandlingen av statsbudsjettet til høsten, så Prøysenjubileet ikke bare blir et spleiselag mellom kommune og de lokale kulturkrefter. Alf Prøysen bør få en nasjonal feiring og Staten må ta største del av utgiftene.
- Tror du Prøysen hadde følt denne støtten kom fra uventet hold?
- Vi tok ikke noe politisk initiativ før vi hadde snakket med Elin Prøysen og fått familiens godkjennelse på at vi engasjerer oss.
- Var dere litt i tvil?
- Vi ville ha familiens godkjennelse først. og syntes det var den riktige framgangsmåten, ja.
- Hvorfor denne plutselige kulturinteressen?
- Det finnes ingen forfatter som er så folkekjær som Alf Prøysen og vi er et parti for folk flest. Det han skrev er udødelig og berører alle. Politikerne har hyllet mye sært før, nå må Prøysen og breddekulturen få sin fortjente plass.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke