19. aug
SNART KLART: Teater Innlandets forestilling «Fire forsøk på å gjøre en forskjell» har urpremière 9. februar i Hamar. Her er Tom Styve, Marit Synnøve Berg, regissør Gard B. Eidsvold, Ester Grenersen og Terje Ranes. Foto: Remi Laakso
 
Full krasj i Afrika
De er nordmenn, de vil så gjerne hjelpe, de treffes i Afrika. – For å si det rett ut; det går dårlig, sier regissør Gard B. Eidsvold.

Publisert: 19.jan.2017 18:58
Oppdatert: 19.jan.2017 22:54

Mikkel Bugge (dramatiker) og Gard B. Eidsvold (regissør) lagde stykket «Inntrengerne» for Teater Innlandet, om dagens norske soldater og prisen de og deres nærmeste må betale. Nå lager de «Fire forsøk på å gjøre en forskjell», om norsk bistandsarbeid. På scenen står Marit Synnøve Berg som bistandsarbeider «Katrine» og kona til diplomaten «Tommy», som spilles av Terje Ranes, og Ester Grenersen som nødhjelpsarbeideren «Ylva» og søster til «Katrine» – og Tom Styve som «Jesper», Nav-ansatt på Hamar og kjæreste med «Ylva».

9. februar er det premiere på Hamar. Vi fikk en liten sniktitt under gårsdagens prøver, hvor de to parene møtes første kvelden de er samlet hjemme hos diplomaten og bistandsarbeideren, i deres leilighet, polert i skandinavisk stil og med egne tjenere.

Ulmer

– Det er første kveld, første akt, forklarer regissør Gard B. Eidsvold.

Allerede her ulmer det, selv om de fire prøver så godt de kan å ha det hyggelig sammen. Diskusjonen er i gang. Nå mellom de erfarne bistandsarbeiderne og Nav-ansatt på Hamar. Fungerer norsk bistand i Afrika? Fungerer Nav på Hamar?

Bistand er rammen for forestillingen, men også handler dette om den enkelte og familien. Noe gnager, det er helt klart, de samles til dette treffet i et ikke navngitt afrikansk land, og snart smeller det også bokstavelig talt, når krig bryter ut.

Vil være greie

Vi, publikum, sitter sammen med de fire, inne i trykkokeren.

– Det er jo en vestlig problematikk. Vi vil jo så gjerne være greie, men vi vet ikke om det er riktig det vi peker på, sier teatersjef for Teater Innlandet, Janne Langaas.

– Og som familie, så vil de jo ha det hyggelig – men det er ikke alltid så lett, sier regissør Gard B. Eidsvold.

Gnagsår åpner seg lett i en dysfunksjonell familie, og kanskje ekstra lett når menneskene blir sittende fast ekstra presset i en ekstrem situasjon. Her blir det alvor og svart – men også humor. Det lover regissør Gard B. Eidsvold.

Åpning på Hamar 9. februar. Så ut på turne i Innlandet. Tilbake i Hamar 9. mars, med tre forestillinger.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke