26. aug
PAKKET SAL: Det var trangt om plassen på Herr Nilsen i Oslo da Frida Ånnevik og bandet hennes ga sin konsert lørdag kveld. Foto: Remi Laakso
 
Fullt hus og mye skryt
Frida Ånnevik fylte to lokaler, fikk velfortjent applaus og gode terningkast.

Publisert: 21.feb.2011 07:51
Oppdatert: -

Nominert til to Spellemannspriser, i klassene «Viser» og «Beste nykommer», var Frida Ånnevik invitert til by:Larm i hovedstaden for å bekrefte sin status som en av musikknorges nye blomster. Hamarjenta gjorde det aldeles utmerket.
Fredag kveld på John Dee og lørdag kveld på Herr Nilsen.
Lørdag var det så fullt på det kjente jazzstedet ved Oslo tinghus på Hambros plass at folk sto og satt på hverandre - og trengt inn på den lille scenekroken var et band på åtte nærmest stablet i høyden.
Frida og bandet hennes ga publikum låtene «Strået», «Snubletråd», «Vant til stemmen din», «Hjertet hans», «By» og «Gjennomtenkt».
DET ER LETT å bli litt stresset når det knapt er plass til en gitarkasse der man skal ordne seg før konserten, og det er folk, skrål, øl og vin over alt - og til og med en hund - og det er et band fortsatt i gang på scenen når man normalt skal forberede seg; ordne med utstyret og justere lyd og teste litt. Men Frida Ånnevik beholdt roen, til tross for at det nok var mer fullpakka enn hun hadde trodd.
Applausen kom på direkten, og den gode stemningen i lokalet holdt seg tvers gjennom hele settet.
Til og med ropte folk på mer, men i denne sammenheng var det ikke plass for ekstranummer. Nye band sto i kø for å slippe til.
SUKSESSEN fra fredagens konsert satt fremdeles i Frida da hun gikk på scenen for andre gang på to dager. Dagbladets anmelder ga henne en 5-er på terningkastet - og fortalte blant annet:
«Og hun mener åpenbart alvor. Ånnevik på plate og scene er to forskjellige ting, og det er like greit. En festival som Bylarm innbyr ikke til forsiktighet og stillhet, i stedet setter Ånnevik raskt et ganske bastant utropstegn etter seg.»
Den beskrivelsen likte Frida godt:
- Kritikeren hadde tatt dette med at hensikten med å stå på en scene er annerledes enn det å spille inn en plate. Det var stas, kommenterte Frida selv.
HUN ER OGSÅ adoptert som sørlending, da hun er knyttet til Kristiansand i forbindelse med sine studier (master i utøvende musikk), og derfor følges også jenta fra Ridabu av avisa Fædrelandsvennen. Deres nettsted fvn.no ga henne også en 5-er for fredagens konsert - og skrev: «Ånnevik framstår som en artist som er klar for store oppgaver. Hun har en folkelighet i tekst og musikk som vil treffe flere og flere etter hvert som hun gjør flere liveopptredener. Det var kvalitet i alle ledd på John Dee. Flott gjort og godt levert i et velfylt lokale av begeistrede publikummere.»
Og som ikke det var nok, så skrev festivalavisa til by:Larm, på engelsk, selvsagt når det er snakk om en internasjonal musikkhappening:
«Ånnevik is following in a strong Norwegian songwriting tradition from the county of Hedmark, just north of Oslo, and she's doing it with style.»
I KRISTIANSAND er Frida også nominert, som en av fire, til å konkurrere om «Kristiansand Rock City's Idestipend» som er på 400.000. Bandet som fikk stipendet i fjor var Honningbarna, sørnorsk pønkrock, som også ble hyllet opp i skyene under årets by:Larm.
Nå venter en arbeidsom sommer for Frida Ånnevik, en sommer proppet av festivaler - land og strand rundt. Foreløpig står Josefine Viseklubb i Oslo (mars), Vossa Jazz (april) og AnJazz på Hamar (mai) i konsertlista på hjemmesiden hennes - men det er mange som ønsker seg festivalbesøk av Frida Ånnevik. Selv sier hun at det jobbes med flere arrangementer, at hun ikke kan fortelle om noen konkrete sommeroppdrag nå - men at «det ser ut som det blir en ok sommer» og at «det blir en sommer hun nok får sett mye av Norge».
BY:LARM ER stedet hvor nye og friske artister kan vise seg fram og knytte profesjonelle kontakter. Frida Ånnevik er en artist, som til tross for sin ferske karriere på den nasjonale scene, er godt etablert med et solid apparat. Likevel benyttet hun anledningen under by:Larm til å prate med både samarbeidspartnere, arrangører og folk fra radiokanaler. Og, som de fleste andre, ruslet også hun rundt på de forskjellige scener for å se og høre andre artister.
Folkene i plateselskapet hennes, Grappa, hadde også helt sikkert mer enn nok å gjøre - både med å legge til rette for Frida og andre. Representantene fra Grappa frydet seg nok over både fulle hus og gode omtaler - og vet nok å utnytte medvinden. Hvor mange album hun har solgt så langt vil ikke plateselskapet ut med, men de kommenterer interessen for Frida Ånnevik slik:
- Hun har solgt mye. Vi er veldig fornøyde.
FORNØYDE var også de som møtte fram på Herr Nilsen lørdag kveld. Mange hadde hørt og hørt om Frida Ånnevik før denne helga i Oslo, mange kom fordi de hadde lest de gode anmeldelsene - og mange fikk se og høre henne for første gang.
Alle fikk de se ei blid og flink jente fra Hedmarken, som uttrykte seg på en svært forståelig måte - i en stil og tone som så absolutt har gitt henne en særpreget signatur.
** HAMARS BJARNE Stensli og Ole Myrvold fra Romedal og bandet Harry Gym var nominert til Statoil-stipendet på en million kroner. Den prisen ble delt ut på Youngstorget lørdag kveld og den fete sjekken gikk til gruppa Kvelertak.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke