18. aug
Forfatter: Egil Enemo, nå bosatt i Trysil, har skrevet mange bøker med historisk stoff. Denne gangen skriver han om Ringsaker-kongen Rørek i romanform.
 
Gir Rørek sin saga
Småkongen Rørek Dagsson på Ringsaker opptrer i Snorres kongesagaer som en av de første litterære skikkelsene fra Hedmarken. Nå har Egil Enemo skrevet roman om ham.

Publisert: 28.mai.2018 16:45
Oppdatert: 28.mai.2018 16:45

Rørek er i hovedsak kjent fra Snorres «Olav den Helliges Saga». Noen altfor sentral rolle spiller Rørek ikke i sagaen, og noen helteskikkelse er han slett ikke. Men han er likevel en skikkelse med en sterk og dramatisk historie. Da Olav Digre etablerte sitt herredømme i Norge etter 1015, var Rørek på Ringsaker en av dem som gjorde sterk motstand. Som straff ble han blindet av Olav, som gikk hardt til verks mot sine motstandere.

Jubileum

Rørek på sin side ga ikke opp sin motstand mot Olav. Han ble tatt med som kongens fange til Island, der han prøvde flere ganger å ta livet av kongen,

I år er det også et jubileum å knytte det til, som Enemo skriver i forordet til boka. «I år er det etter tradisjonen 1000 år siden kong Rørek Dagsson på Hedmark kunne endret Norgeshistorien ved å ta livet av de fremadstormende Olav Digre, skriver Enemo.

– Så tenk hvordan det hadde gått om Rørek hadde vunnet, sier Enemo. – For da ville Olav neppe blitt hellig, men bare død,

ble roman

– Jeg har alltid vært opptatt av Rørek og hans skjebne, sier Egil Enemo, som tidligere har skrevet flere bøker med historiske emner. Han var også i en periode direktør på Hedmarksmuseet.

Da han begynte å skrive om Rørek, startet han med å samle alt som er skrevet om ham. Etter hvert valgte han ikke å skrive det som en historisk framstilling med masse fotnoter, som han først hadde planlagt, men som en historisk roman i stedet, med Rørek som hovedperson. Nå er «Røreks saga», som boka heter, klar for utgivelse.

– Hendelsene har fått forholdsvis stor plass i Snorres kongesagaer, sier han.

– Historien om Rørek er beskrevet og kommentert i flere sammenhenger. Jeg har likevel valgt å lage min egen fortelling.

– Hvordan det går med Rørek, er det mange som kjenner til. Men jeg håper jeg har laget en fortelling som er både leseverdig og dramatisk, sier Egil Enemo.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke